Föld hétvégéje az Agórában!

A mi bolygónk – A Föld hétvégéje az Agórában

2017. április 22-23.

Hány év alatt bomlik le egy műanyag flakon? Hogyan működnek a szélerőművek? Hány csillagot számlálhatunk meg éjszaka egy mesterséges megvilágítástól mentes területen? Ki tudod-e alakítani Európa domborzati térképét a Homokozó 2.0 segítségével? A Föld napjához kapcsolódóan ezen a hétvégén a környezettudományi előadások mellett játékos feladatok mutatnak rá arra, hogy mi mit tudunk tenni a Föld megóvásáért. Az Agóra ezen a szombaton és vasárnap kedvezményes jeggyel látogatható.

A belépő ára gyerekeknek és felnőtteknek mindkét nap egységesen 900 Ft/fő.

Előadások és bemutatók

Tüzes fizika

Láttál már kék, zöld vagy vérnarancs színű tüzet? És vulkánkitörést? A látványos kísérleti bemutatóból megtudhatod, mit is tud tulajdonképpen a tűz és hogyan kezdte el az ember használni. Tüzet gyújtunk kovakővel, szikrával és villámmal, elindítunk egy mini rakétát és tűztornádót is csinálunk. A fizika show-t 6 éves kortól ajánlják.

Bolygónk: a Föld

A Föld az otthonunk, de vajon mennyit tudunk róla? Valóban gömb alakú a bolygónk? Mindig 24 órából állt a Földön egy nap? Tényleg a Mount Everest a legmagasabb hegyünk? Az előadásból kiderül az is, hogy elképzelhető-e akár – 90 Celsius fokos hideg is a Földön. A környezettudományi programot 8 éves kortól ajánlják.

Ózon – barát vagy ellenség? (8 éves kortól)

Érezted már nyáron, hogy hamarosan esni fog? Az az ózon illata lehetett. Tudod-e, miben különbözik az ózon az életadó oxigéntől? Ózonpajzs vagy ózonlyuk van felettünk? Az Ózon Világnapjához kapcsoló- dóan tudj meg mindent a gázról, amely egyszerre nélkülözhetetlen és ártalmas! A környezettudományi előadást 8 éves kortól ajánlják.

A szél ereje

Honnan jön a szél és hová tart? A lassú szél épít, a gyors pedig rombol, de melyik termel áramot? Ismerd meg velünk, hogyan működnek a szélerőművek, milyen adottságai vannak hazánknak ebből a szempontból, és hogyan építhetünk a szélből környezetbarát jövőt! A környezettudományi interaktív előadást 8 éves kortól ajánlják.

A víz hatalma

Mekkora ereje van a víznek? Képesek vagyunk ezt kihasználni? Hogyan fordíthatjuk a víz energiáját a saját javunkra? Az előadáson az érdeklődők megismerkedhetnek a vízzel mint megújuló energiaforrással. A 20 perces programot 10 éves kortól ajánljuk. Perzselő energia A földi élet egyik mozgatórugója a Nap, melynek energiáját az emberek már régóta hasznosítják, például házak kialakításánál, tájolásánál vagy akár települések elrendezésénél úgy, hogy az épületek optimálisan tudják „kinyerni” a napból érkező fényt és meleget. Milyen lehetőségek rejlenek még benne? Hogyan használjuk ki a napenergiát a XXI. században? A környezettudományi előadást 8 éves kortól ajánlják.

Fényszennyezés (8 éves kortól)

Gondoltátok volna, hogy – míg egy nagyvárosban szabad szemmel csak egy-két tucatnyi csillag látható – egy mesterséges megvilágítástól mentes területen akár kétezer fénypontot is számlálhatunk az éjszakai égbolton? Az előadásban hallhattok a Nemzetközi Sötét Égbolt Társaságról és a Csillagoségbolt parkokról is. A csillagászati előadást 8 éves kortól ajánlják.

Egyéb programok

Kreatív sarok: Készíts földgömböt!

Homokozó 2.0: Alakíts ki földrészeket! – interaktív játék

Hulladék-teszt – interaktív játék

Greenbox: A mi bolygónk

Környezetvédelmi Agóra totó értékes nyereményekért