A fenntarthatóság jövője a magyar vállalatok esetében

Nagyon büszke vagyok a lányomra, amiért ennyire elkötelezte magát a környezetvédelem és a fenntarthatóság mellett. Ritkán látni, hogy ilyen fiatal korban valaki ennyire erős elvekkel rendelkezzen, és azok mentén élje következetesen az életét. Gyakran úgy érzem, hogy most már inkább én tanulok tőle, és nem fordítva.

A hétvégén leültetett a TV elé, és megnézetett velem egy dokumentumfilmet, amely a napelemek szerepét boncolgatta a jövő energiaellátását illetően. Igen komoly hatást gyakorolt rám a film, és arra ösztönzött, hogy egy kicsit jobban utánaolvassak a témának, különösen annak, hogy milyen lehetőségeim vannak, ha egyszer úgy döntenék, hogy takarékosabb megoldásra váltok az elektromos eszközeink üzemeltetésében.

Így bukkantam rá a napelem-projektre is, amivel kapcsolatban muszáj megosztanom néhány információt, mert fantasztikusnak tartom, hogy ma Magyarországon ilyen jellegű szolgáltatás elérhető – bármennyire is hajlamosak vagyunk magától értetődőnek venni a fejlett világban, hogy minden a rendelkezésünkre áll.

A projekt kiválósága úgy gondolom abban rejlik, hogy elsősorban nagy energiafogyasztók számára nyújt szolgáltatást, így főként vállalatokat, nagyobb cégeket és önkormányzatokat találhatunk ügyfeleik között. Csak elképzelni tudom, hogy milyen nagy változást eredményezhet a környezetbarát megoldások tekintetében, ha a legtöbb cég átáll a napelemek alkalmazására. 

A cégek szempontjából egy ilyen megoldás bevezetése többszörösen is előnyös. Egyrészt hosszú távon sokkal gazdaságosabb üzemeltetést tesz lehetővé, még ha a napelem-rendszer kiépítése igen költséges is. Ugyanakkor éppen környezetbarát volta miatt, ennek kialakításához nagy eséllyel pályázhatnak uniós támogatások elnyerésére a különböző cégek. Szívből remélem, hogy minél több emberhez eljut ez az információ.