A családom is támogatja a cégalapítással kapcsolatos szándékaimat

Igazán szerető család vesz körbe. Így utolsó tizenéveimet taposva persze még első a tanulás számomra, de azért már a munka világába is bele-belekóstolgatok. Értelmiségi családból származom, azonban meglepő módon nem volt részükről kőbe vésve, hogy érettségi után feltétlen továbbtanuljak – inkább igyekeztek úgy nevelni, hogy maga az igény alakuljon ki bennem arra, hogy a gyakorlati ismeretek mellett az elméleti tudásomat is mindig bővíteni kívánjam. Bár a szüleim hatalmas tudású emberek, szakmájukból adódóan – a legtöbbjük pedagógus – nem építettek nagy egzisztenciát, nem luxusban nőttem fel. Ezt sosem bántam, azonban úgy érzem, hogy szeretném úgy alakítani az életemet, hogy anyagilag is biztos megélhetést jelentsen a terület, amely mellett elkötelezem magam. Bár a művészet egy nagyon fontos területe az életemnek, sem pénzügyi téren, sem magánélet-munka egyensúlyát tekintve nem érezném hosszútávon fenntarthatónak a művészi pályát. Így megmarad egy fantasztikus hobbinak, szerelemnek, azonban ez nem jelenti azt, hogy nem választhatok valamilyen kreatív szakmát. Főleg itt Debrecenben, ahol sok az egyetemista, és a sport-, valamint a kulturális élet is jelentős… Később tervben van Budapest is, bár a családomtól nem szívesen lennék annyira távol.

Soha nem hallottam tőlük azt, hogy ne töltsek annyi időt a rajzolással vagy épp a focival, semmilyen hasonló törekvésemnek nem szabtak gátat. Mindig jól tanultam ugyanis, és csak örültek, amikor azt látták, mennyire nyitott vagyok a világ dolgai felé. Úgy érzem, hogy sokkal talpraesettebb is lettem attól, hogy ennyi közösségben és ilyen különböző területeken fordultam meg. Míg óvodában egy nagyon félénk kisgyerek voltam, fokozatosan odáig jutottam, hogy a hatosztályos gimiben néhányan már kicsit túl harsánynak is gondoltak. Azért igyekszem visszafogni az energiáimat olyan értelemben, hogy ne menjek mások agyára, és inkább az alkotásban teljesedek ki. Emellett nagyon büszke vagyok arra, hogy 18 éves korom óta független vagyok a szüleimtől anyagilag – tudom, hogy hátországként mindig ott vannak nekem, ha bármi baj van, de támogatnak abban, hogy független legyek és egyre jobban megtanuljam, mi a felelősség. Persze azért nem mindig könnyű a tanulás, a munka és a magánélet között egyensúlyozni. Az is még csak most kezd bennem kikristályosodni, mit szeretnék pontosan kezdeni magammal. Néhány barátommal, akiket már gyerekkorom óta ismerek, felmerült bennünk a cégalapítás gondolata. A szüleimmel is beszéltem már erről (a fontos dolgokban általában kikérem a véleményüket).

Ők abszolút támogatásukat fejezték ki irányomba, de azt javasolták, nézzek jól utána a cégalapítás részleteinek és az összes vele járó dolognak. Így bukkantam rá az “(új) Cégalapítás 16.900 Ft vagy INGYEN – ha székhelyet kér.” feliratot követve a topcegalapitas oldalára. A website legfelső sorában a különböző menüpontok fogadnak bennünket: Cégalapítás, ezt követi a Bt alapítás és Kft alapítás, majd a Székhelyszolgáltatás és Cégmódosítás. A kezdőlapon a cégalapítás 2021-es feltételeiről és költségeiről, a cégalapítás előtti és utáni teendőkről is találunk információt. Az alábbiakban ezeket próbálom összefoglalni.

Cégalapítás előtt számos dolgot kell átgondolnunk – tudhatjuk meg a honlapról. Fontos például, hogy mindenekelőtt keressünk fel egy könyvelőt – és természetesen az is lényeges szempont, hogy egy általunk megbízhatónak és nagy tudásúnak vélt könyvelőt találjunk. Vele kell megvitatni azt, mi a legideálisabb cégforma számunkra, valamint hogy ki legyen a cég ügyvezetője. Ugyanígy az adózási módok kiválasztásának is az első számú teendők közt kell lennie. De mi az, amit könyvelő nélkül is átgondolhatunk? Ilyen például a cégnév és a cég székhelyének kiválasztása, illetve a cég tevékenységi köreinek összegyűjtése. Ezek után még megállapításra kell, hogy kerüljön a cég jegyzett tőkéje is.

Mindehhez tisztában kell lennünk azzal, milyen feltételekkel alapíthatunk céget a 2021-es évben. A fontos okmányaink természetesen nem hiányozhatnak a cégalapításkor – ez az ügyvezetőre és a tagokra is érvényes -, tehát a személyi igazolvány, a lakcímkártya és az adókártya mindenképp legyen nálunk. Ezt követi a székhely kérdése, amelynél két különböző folyamat különböztethető meg: ha saját telephely, székhely kerül megnevezésre, abban az esetben hozzájáruló nyilatkozat szükséges, amennyiben székhelyszolgáltatás igénybevétele történik, nincs szükség ilyen formanyomtatvány kitöltésére. Ahhoz, hogy ügyvezetők lehessünk, több feltételnek is meg kell felelnünk. Ilyen például a betöltött 18. életév, illetve a cselekvőképesség. Továbbá az ügyvezető nem állhat cégbírósági vagy NAV-os eltiltás alatt, valamint nem lehet foglalkozástól eltiltva. Tulajdonos esetén a feltételek ugyanezek, kivételt képez az, hogy nem szükséges a betöltött 18. év és az eltiltások közül csak a NAV-os eltiltást veszik figyelembe.

A cégalapítás menetét hét lépésre lehet leegyszerűsíteni, ezeket szintén mind megtaláljuk a honlapon. A cégalapítás utáni teendők a következő sorrendben alakulnak: 5 napon belül kell bejelentkezni a Kereskedelmi és Iparkamarához (valamint tagdíjat fizetni), majd 8 napon belül a bankszámla nyitása következik. Végül – 15 napon belül – a NAV-hoz történő bejelentkezés kell, hogy megtörténjen.

De mit is takar az “(új) Cégalapítás 16.900 Ft vagy INGYEN – ha székhelyet kér.” szlogen? Pontosan azt, amit ígér: székhelyszolgáltatás rendelése esetén a cégalapítás ügyvédi munkadíja 16.900 Ft + áfa helyett 0 Ft, azaz ingyenes! Ez esetben a székhelyszolgáltatás díját kell 6 hónapra rendezni, amihez egy hónap ajándékba jár. Tehát a 6+1 hónap székhelyszolgáltatás díja a következőképpen alakul: Budapesten 29.900 Ft + áfa, Újlengyelben 39.900 Ft + áfa. A cégalapításhoz szükséges tulajdoni lap lekérésének díja mindösszesen 1000 Ft + áfa, ezen felül egyéb költség nincs (sem illeték, sem közzétételi díj).

Ha már megfejtettük, hogyan valósul meg a “(új) Cégalapítás 16.900 Ft vagy INGYEN – ha székhelyet kér.” ígéret, a honlapon tovább görgetve egy-egy összefoglalót találunk a különböző csomagajánlatokról. A cégalapítási csomagok összefoglalva tehát az alábbi három formában érhetőek el: saját székhellyel történő cégalapítás, amely díjköteles, budapesti székhellyel történő cégalapítás díjmentesen, vagy iparűzési adó (IPA) mentes településen, azaz a már szintén említett Újlengyelben történő cégalapítás, ingyen.

De itt nem ér véget lehetőségeink tárháza, ugyanis a topcegalapitas lehetőséget nyújt cégmódosításra is. Ennél négy opció közül tudunk választani. Ha csak alapszintű változtatásokat szeretnénk végrehajtani, az 17.900 Ft + áfa költséggel jár. Mindez jelentheti a cégünk nevének változását, a székhely, telephely vagy a fióktelep megváltozását, ügyvezető személyét illető változást, de akár az ügyvezető vagy tagok adatainak módosulását is. Szintén alapszintű változtatásnak minősülnek a tevékenységi körrel, vagy a könyvvizsgálóval, illetve felügyelőbizottsággal kapcsolatos módosítások. Ide tartoznak még az egyéb jogi kikötésekkel kapcsolatos változások is. Átruházás, illetve tagcsere esetén 29.900 Ft + áfás költséggel kalkulálhatunk. Amennyiben bt-ről beszélünk, ebbe a kategóriába tartoznak a vagyoni betéthez kapcsolódó változások is.

Az oldalon egyébként azt is megtudhatjuk, hogy a budapesti irodában előzetes egyeztetés alapján van lehetőségünk a személyes találkozóra, az odatalálást pedig térképrészlet segíti. A Gyakran Ismételt Kérdések szintén a segítségünkre lehetnek. Amennyiben mégsem sikerült minden kérdésünkre választ kapnunk, telefonon készséggel állnak rendelkezésünkre. Hívásunkat hétköznapokon várják, hétfőtől csütörtökig reggel 8 órától egészen délután 17 óráig, pénteken pedig egy órával rövidebb ez az időintervallum, tehát 16 óráig tudják fogadni a megkereséseket. Amennyiben nem érjük el őket, vissza fognak hívni bennünket, amint kapacitásuk van rá.

Amikor engedtem a kíváncsiságnak, és megnéztem, mi rejlik az “(új) Cégalapítás 16.900 Ft vagy INGYEN – ha székhelyet kér.” szlogen mögött, nem is gondoltam volna, hogy egy ennyire kompakt és információkban gazdag oldallal fogok találkozni. Szerintem különösen fontos, hogy egy cég minél több részletet eláruljon a szolgáltatásaival kapcsolatban, ez pedig abszolút megvalósul itt, a topcegalapitas.eu weboldalán. Az is nagyon tetszett, hogy tulajdonképpen minden menüponton, azaz témakörön belül megvan az oldalon a már említett Gyakran Ismételt Kérdések felület (vagy kisokos – ahogy tetszik -, mert kényegében ugyanolyan lenyitható kérdéseket tartalmaz). Így biztosan csak azokkal a kérdésekkel találkozunk, amik az érdekelt témánkkal kapcsolatosak. A különböző csomagokban említett székhelyszolgáltató irodákat is megtekinthetjük a térképeken, ez Budapesten belül két helyszínt jelent (egy II. és egy VI. kerületit), Újlengyelben pedig egyet, ami iparűzési adó mentes székhelyszolgáltatást biztosít.

Nagyon izgalmas weboldallal találkoztam, és az ott olvasott sok hasznos tudnivaló igencsak elgondolkoztatott. Amennyiben cégalapításra adom a fejem, valószínű, hogy őket fogom megkeresni és megbízni. Ajánlom nektek is, ha érdeklődtök a cégalapítás és a székhelyszolgáltatás iránt!