Melyik nyomtatót érdemes megvásárolnunk? Milyenek vannak?

Az iskolákban manapság már szinte elvárás, hogy legyen a családoknak nyomtatójuk, hiszen van, hogy a házi feladatot ki kell nyomtatni, vagy kinyomtatva kell valamit elvinni az órára. Ez addig nem volt probléma, amíg a munkahelyemen ki tudtam nyomtatni, mert a tanárok mindig a szülőknek mondták ezeket az információkat.

De amióta a gyerekek nagyobbak kezdenek lenni és nem mindent nekünk, szülőknek továbbítanak, a gyerekeknek rendszeresen előző nap este jut eszükbe, hogy ki kellett volna valamit nyomtatni. Ilyenkor ugye nem tudom másnapra az iskolába vinni a kinyomtatott feladatokat, ezért úgy döntöttünk, hogy végre veszünk egy nyomtatót otthonra.

A nyomtató vásárlás nem tűnik olyan nagy feladatnak addig, amíg nincsenek nagy igényeink, de ha valóban jó nyomtatót , megbízható gépet akarunk venni, akkor érdemes egy kicsit utánajárni a dolgoknak.

A nyomtatoalkatresz.hu oldalon olvastam utána annak, hogy milyen nyomtató fajták vannak és melyikek mire használatosak. Mert persze a gazdaságosság szempontjából nagyon nem mindegy, hogy miylen gépet veszünk.

Egyébként a nyomtatók nem kerülnek sokba, 20-30.000 Ft ráfordítással már nagyon jó gépet lehet venni, de persze itt jön a buktató, ugyanis nem mindegy, hogy mennyibe kerül hozzá a tintapatron vagy a toner.

A tintasugaras nyomtató az egyik legnépszerűbb választás, mert nagyon olcsón hozzá lehet jutni, de a fenntartása nagyon költséges lehet éppen azért, mert a patron sokba kerül. Akkor lehet jó választás, ha dokumentumokat és képeket is teljesen változatosan szeretnénk nyomtatni vele. Fontos megjegyezni, hogy ezek csak nyomtatásra jók, nem lehet velük scannelni vagy fénymásolni, így például iskolás gyerekeknek nem a legjobb.

A tintasugaras nyomtató “bővített változata” a multifunkciós tintasugaras nyomtató. Ez szintén olcsón beszerezhető, a patron kicsit drága bele, de ez már tud scannelni és fénymásolni is. A tulajdonságai nagyjából megegyeznek a tintasugaras nyomtatóéval.

Vannak még lézernyomtatók, amik nem tintával, hanem festékporral dolgoznak. Ezeknek is több fajtájuk van, van a sima monokróm lézernyomtató, ami csak fekete fehérben nyomtat, van ennek egy multifunkciós változata, amiben már van másolás funkció és lapolvasó is, illetve van olyan változata, ami színesen is nyomtat.

Ebbe nem egy színes és egy fekete tinta kell, hanem egy fekete, egy piros (magenta) egy sárga és egy kék. Ahogyan a számítógépek esetében is RGB kódban adjuk meg a színeket, úgy ez a nyomtató is ezt használja.

A nyomtatók harmadik nagy csoportja a mátrix nyomtató, amivel otthoni használat esetén szinte sosem találkozunk, mert leporello papír kell bele, ezt inkább számlák nyomtatására illetve bankokban használják.

A leggazdaságosabb a multifunkciós monokróm lézernyomtató, így mi is ezt választottuk, hiszen az iskolába többnyire elegendő fekete-fehérben nyomtatni. Ennek a fenntartása az egyik legolcsóbb, ráadásul a lézernyomtatókhoz alkatrészt is könnyű szerezni, mivel ezek elég elterjedtek.

Nyomtató beszerzése után az volt a következő feladat, hogy találjunk egy helyet, ahonnan az utántöltőt is be tudjuk szerezni, ugyanis arra nem gondoltunk, hogy minden nyomtatóhoz más utántöltőre, tonerre van szükség, ezért nehézkes is lehet a beszerzése. A boltokban nem tartanak minden nyomtatóhoz utántöltőket, így persze online kezdtünk keresni.

Szerencsére találtunk egy nagyon jó oldalt, ahonnan ingyenesen ki is szállítják a rendeléseket.

A https://nyomtatoalkatresz.hu/toner oldalon szerintem minden nyomtatóhoz lehet találni utántöltőt. Vannak tonerek, tintapatronok és még festékszalagok is arra az esetre, ha valaki mégis Mátrix nyomtatót szerzett be.

Itt egyszerűen meg lehet találni a nyomtatónkhoz szükséges patront, csak be kell írni a típusát és ki is dobja az oldal a lehetőségeinket. Sok olyan nyomtató van, ami nem fogadja el az újratöltött vagy nem gyári patronokat, tonereket, ezért fontos, hogy olyan helyről rendeljünk, ahol biztosan eredeti kellékeket árulnak.

A nyomtatoalkatresz.hu oldal is ilyen. A rendeléskor fent szokott állni annak a veszélye, hogy nem a megfelelő típushoz veszünk kiegészítőket, de szerencsére itt erre is gondoltak, meg lehet nézni, hogy milyen a nyomtató, amit mi beírtunk, így könnyen össze tudjuk hasonlítani azzal, ami nekünk van, szinte lehetetlen így rosszat rendelni.

Most már nem lesz több aggódás és telefonálgatás, hogy valaki nyomtassa ki a gyerkőcnek a feladatlapokat, mi is meg tudjuk tenni akkor is, hogyha az utolsó pillanatban jut az eszükbe. Azzal sem lesz gondunk, hogy nem találunk megfelelő utántöltőt, mert a https://nyomtatoalkatresz.hu/toner