A ruhák emlékeket és generációkat hordoznak magukban

Az utóbbi időben szomorú voltam. Arcon csapott a felismerés, hogy nem igazán tudom, ki vagyok, hogy merre vezet az utam, hol van az én helyem. Ebből kifolyólag elkezdtem gondolkozni, kiutakat keresni ebből az állapotból. Így történt, hogy egy hétvégi délutánon elővettem a családi fotóalbumokat. Ez elindított bennem egy hullámot, és azóta is fojtogatnak az érzések. Egészen a nagyszüleim fiatalkoráig vezettek vissza a képek. Szerencsésnek mondhatom magamat, mert egy szeretetteljes, meleg közegben nőttem fel. Minden családtagomnak megvan a saját maga kis egyszerű története. Szerintem átlagosnak lenni egyáltalán nem hordoz magában semmi rosszat, sőt. Ettől teljesen függetlenül, ugyanúgy megvannak az egyedi szokások, az egyéni emlékek, és ez az, ami megkülönböztet más családoktól. Ez adott valamiféle megnyugvást, mert azt legalább tudom, hogy honnan jövök, és van egy hely, ahova mindig tartozni fogok.

Aztán persze mindig azon kapom magamat, hogy a szüleim és nagyszüleim fiatalkori képein mindig alaposan megvizsgálom, hogy éppen mit viseltek. Ez gondolom elárulja azt, hogy én magam nagyon szeretek öltözködni. Szóval ez lenne az a bizonyos hullám, amiről az előbb hablatyoltam. Számomra egyetlen egy ruhadarab sem holmi gönc; régóta önmagam kifejezésének módjaként tekintek erre az egészre. Az oldalakat lapozgatva rájöttem, hogy mennyi ruhát örököltem édesanyukámtól és a nagyitól. Kezdve a debreceni viselettől, amiben néptáncot tanultam, egészen a magasderekú farmerokig… Hirtelen beugrottak azok a beszélgetések, amikor anyukám egy régi ruháját veszem fel, aztán mikor meglátja, mindig mesélésbe kezd, hogy hol viselte, mit csinált, kivel volt… Szóval bizony, ekkor döbbentem rá, hogy az öltözékünk mennyi emléket hordoz magában, amit akár generációkon át megőrizhetünk és átadhatunk.

Ez vezetett el arra a konklúzióra, hogy ezen darabok is meghatároznak engem, mind egytől-egyig kis szeletjei magamnak. Azt a célt tűztem ki magam elé, hogy minél több ruhát töltsek meg élményekkel, és majd a lányaimnak én is tudjak továbbadni valamit, ami tőlem származik.

Azonban, mint egyetemista, ez számomra nem egy olcsó mulatság, főleg, mert igyekszem minőségi darabokat beszerezni, hogy évek múlva is használható állapotban maradjanak. Éppen ezért kérdeztem meg egy barátnőmet, aki a turkálás mestere, hogy tud-e bármit ajánlani. Meglepetésemre egy olcsó ruha webshopot mutatott be nekem.

Azt mondta, hogy ő még ilyen jó hazai oldallal nem találkozott ebben a témában, és persze megbízhatóbb azoknál, ahol magánszemélyek árulják a holmijukat. Na meg a DressPack a használt ruhákon kívül outlet darabokat is kínál. Nagyon megörültem ennek az információnak, és alig vártam, hogy megrendeljem az első darabot tőlük. Egyből éreztem, hogy a mélyvízben kell kezdenem, és egy alkalmi ruhát szerettem volna választani. Szóval hadd meséljem el az első ilyen ruhám történetét.

A DressPack oldalára fellépve kíváncsi voltam, hogy mennyire tudok specifikusan keresgélni. Mivel alapvetően egy online turiról van szó, gondoltam, maximum típus szerint vannak itt is kategorizálva a darabok. Azonban, amikor rákattintottam a ruhákra, több opció közül is tudtam válogatni. Sőt, külön beállítottam, hogy kizárólag alkalmi ruhák jelenjenek meg. Mivel az én célom már elég konkrét vásárlás terén, ezért van, hogy elég sok időt vesz igénybe. Ezt azonban teljes mértékben kikerültem ezzel az alkalommal… Szinte mindenre van egy szűrő, amivel egyszerűbbé lehet tenni a szemezgetést. Beállítottam a méretet, amit keresek, illetve a minőséget, így nem kellett órákig böngésznem. Nem ezek az egyetlen opciók, ugyanis, ha valakinek arra lenne szüksége, kereshet szín, gyártó és anyagösszetétel alapján is. Úgy gondolom, ezek rendkívül hasznos funkciók, mert nagy mértékben megkönnyítik a vásárlás menetét.

Az ember és a ruha találkozása elérkezett!

Sikerült is rátalálnom egy gyönyörű ruhára; őszintén sosem gondoltam volna, hogy egy olcsó ruha webshop kínál ilyesmit… Persze, felmerültek a szokásos aggályaim, mint bármely online rendelés előtt – mi van, ha mégsem lesz jó a méret? Erre is megvan a válasz, egy olyan adat, ami szerintem elég ritkán van feltüntetve. A DressPack munkatársai minden egyes ruhadarabot lemérnek, és ezeket szintén megjelenítik a ruhához tartozó adatlapon. Én annyit tettem, hogy lemértem egy meglévő ruhám centijeit, és ehhez tudtam hasonlítani az áhítottam adatait. Mivel szinte teljesen megegyeztek, ezért felbátorodtam. Természetesen a méreten kívül felmerülhet bármely más probléma is, de végső esetben lehetőség nyílna a csomag visszaküldésére.

Nekem ennyi elég is volt ahhoz, hogy meggyőzzön, a barátnőm pozitív benyomása mellett. Biztos, ami biztos, azért megnéztem az oldalukon feltüntetett véleményeket. A döntő többség abszolút elégedett állást foglalt, de ami szerintem nagy elismerést érdemel, hogy nem cenzúrázzák ki az esetleges negatívabb nézeteket sem. Egy szó, mint száz, így már tényleg betonbiztos voltam abban, hogy ezt a ruhát muszáj megrendelnem.

Egy kicsit arról is szeretnék beszélni, hogy a DressPack nemcsak azért jó, mert olcsó ruha webshop (ha gondoljátok, itt átugorhattok), hanem mert használt termékeket forgalmaz. Napjaink nagy problémája a környezetszennyezés, de ily módon ez a rengeteg ruha nem a szemétben végzi, hanem hasznosítva maradnak. Továbbá a textilipar, a “fast fashion” sokszor kizsákmányolja az embereket, a dolgozóikat, így etikusabbnak tartom, ha ilyen üzletből vásárlok.

olcsó ruha webshop

Visszatérve, a megrendeléssel és a kiszállítással is jól jártam. Még a fizetés előtt található minden árunál egy kis tájékoztató, ahol láttam a kiszállítás részleteit. Három opció is felmerült: a házhoz szállítás, a csomagpont, vagy a csomagautomata. Mivel én elég csavargós vagyok, mindig megyek valahová, ezért a csomagautomatát találtam a számomra legmegfelelőbb opciónak, ami amúgy a legolcsóbb lehetőség is (szóval amúgy is ezt választottam volna). Viccet félretéve, nem tudom, hogy volt-e valaha olyan csomagom, amit ilyen gyorsan kézbesítettek. Mivel én ezt anno délelőtt rendeltem, még aznap feladták a rendelésemet. A procedúra alatt a kiszállítás minden állomásáról kaptam értesítést, ami így teljesen hitelessé tette számomra a DressPack-et.

A ruha kétség nélkül kellemes csalódás: gyönyörű, hibátlan minőségű és kedvező árú volt. Egyértelművé vált, hogy nem ez lesz az utolsó vásárlásom tőlük, így regisztráltam hozzájuk. Következésképpen, ha náluk szerzek be ruhát, hűségpontokat kapok, amiket beválthatok kedvezményekre. Alig várom! Mivel bármely ruha, ami megjelenik az oldalukon, raktáron van, sosem kell aggódnom, hogy nem tudom elkölteni ezeket az értékes kuponokat.

A minőség az az egyik legfontosabb szempont, amellyel előnye van a DressPack-nek más olcsó ruha webshopokkal szemben. Ritka az, hogy ilyen jól megválogatják a darabokat, és törekednek arra a dolgozók, hogy csak olyan termékeket bocsátsanak áruba, amiket ők is szívesen hordanának. Gyakran találkozom turkálókban foltos, szakadt, hordhatatlan darabokkal, mégis irreálisan beárazva. Tőlem egy hatalmas plusz pontot kapnak!

Azóta már kezd határokon túllépni a kedvenclistám, de ennek segítségével egyszerűen át tudom gondolni, hogy ténylegesen melyik darabra van szükségem és melyikre nincs. Folyamatosan látom, hogy elérhetőek-e, ez is megkönnyíti a dolgomat. Hamarosan leadom a következő rendelésemet!

Mindig elmélázok, hogy a használt ruhák már eleve egy történettel érkeznek hozzám. Bármit beleképzelhetek, hiszen a legtöbb esetben fogalmam sincs kitől és honnan jönnek. Büszkén viselem őket, tisztelve előző életüket, és ha az feledésbe is merül, én gondoskodom arról, hogy emellett számos, tartalommal és élménnyel teli emléket hordozzanak magukban. Ajánlom nektek is a DressPack-et, ha olcsón, etikusan és egyszerűen szeretnétek vásárolni. Szálljon így generációról generációra a tapasztalat.