Csapatépítő játékok a Balaton mellett, nem csak felnőtteknek

Írtam már nektek a közös családi kirándulásunkról, ahol említettem, hogy két fiunk van.

Akinek vannak kisgyermekei, az tudja, hogy mennyire nehéz igazán lekötni őket. Persze, imádom a gyerekeket, de pont olyan korban vannak, amikor már nem tudok játszani velük, de még nem elég nagyok ahhoz, hogy ne rosszalkodással foglalják el magukat. Kell a felügyeletem, mert legtöbbször összevesznek és verekednek. A legkisebb apróságon is össze tudnak kapni, mint minden gyerek az ő korukban. Ezért igyekszünk mindig kreatív módokon lekötni a felesleges energiájukat, legalább addig sem verekednek. Szeretném, ha olyan gyerekkoruk lenne, amire jó érzéssel gondolnak majd vissza, szeretném, ha sok szép emlékünk lenne, mint család.

Erre találtuk ki a kirándulást, mint alternatívát. Szerencsére olyan helyzetben vagyunk, hogy meg tudjuk engedni magunknak a kirándulásokat. Igaz, nem túl nagy országban élünk, de vannak olyan helyek, ahova elég sokat kell utazni mert nincsen közvetlen autópálya vagy összeköttetés.

Az egyik kedvenc helyünk Debrecen, amit már többször is meglátogattunk. Messze van a lakhelyünktől, de a Tiszántúl legnagyobb városaként ismert helyiség rengeteg látnivalót rejt magában. Igaz, hegyet mászni nem lehet, mivel az Észak-Alföldön helyezkedik el.

Rendszeresen szoktuk látogatni a várost, a gyerekek pedig minden alkalommal ugyanolyan izgalommal várják, hogy újra kirándulni menjünk Debrecenbe.

Ezen a hétvégén mégis egy másik helyszínt választottunk.

A munkahelyemen minden évben van egy kisebb összejövetel, ahova nem csak a dolgozókat, de a családjukat is várják. Elsősorban a dolgozók és családjaik kapcsolatának ápolása, szorosabbá tétele a cél. Ha jobban ismerjük egymást, sokkal nagyobb kedvvel is dolgozunk együtt.

Az emberi kapcsolatok nagyon fontosak a munkahelyeken. A vezetőinknek is szerencsére ez a szemlélete. Szeretnék, ha nem csak egy rakás idegen lennénk, hanem barátokká válnánk, így a közös munka is sokkal termékenyebben, gördülékenyebben tud működni köztünk. A csapatépítő játékok, azaz team buildingek jótékony hatása bizonyított, így nincs olyan vállalat, ahol nemet mondanának rá, ha van lehetőségük megtartani. A bizonyítottan pozitív hatású csapatépítések így éves rendszerességűvé váltak nálunk is.

Azt, hogy a dolgozók a családjukat is magukkal hozzák, csak nemrégiben találták ki. Ennek érdekében az egyes területeknek külön-külön rendeznek csapatépítőket, hogy ne legyen nagy a tömeg és valóban a kívánt hatást érjék el.

Minden területnek a vezetője dönti el, hogy hová menjünk, így gyakran előfordul, hogy nem is ugyanott kötnek ki a velünk közvetlen munkakapcsolatban nem álló kollégáink. A csapatépítők az egyes osztályok, munkacsoportok között így remek beszélgetési témát is szolgáltatnak.

Az idei csapatépítő játékok helye pedig a Balaton volt. Minden évben máshova megyünk a céggel, hogy az országunk legkülönbözőbb pontjait ismerjük meg. Voltunk már evezni a Dunán, voltunk már lovagi tornát nézni egy középkori vacsora keretében, másztunk már akadálypályákat és strandon is voltunk már. Most a vezetőség úgy döntött, hogy meghódítjuk hazánk legnagyobb tavát is.

A csapatépítő játékok szeptember-október környékén kerülnek megrendezésre. Ilyenkor sokkal kevesebben mennek szabadságra, így a résztvevők száma ilyenkor a legmagasabb, illetve a hőség sem állhat az utunkba. Persze, sokkal rizikósabb az őszi változékony időjárásban szabadtéri programokat szervezni. Így kötöttünk ki a Balaton mellett.

Ha a Balatonra gondolunk, mindenkinek a strand jut az eszébe, pedig a tó környéke ősszel sem alszik. Amíg fagypont feletti a hőmérséklet, szörfösök, motorcsónakosok, hajósok lepik el a tavat. A vízisportoknak kiváló helyszíne a tó. Kajak, kenu, sárkányhajó, SUP, vitorlások, egytől-egyig megtalálhatóak a tavon.

Az idei csapatépítő játékok központi eleme is a sárkányhajózás volt. Egy olyan céget kértek fel a szervezésre, akiknél az időjárási viszonyoknak megfelelően lehet lebonyolítani a programokat.

A csapatépítésen választani lehetett, hogy vitorláson próbálnánk ki magunkat, vagy sárkányhajós versenyen vennénk részt. A gyerekek ragaszkodtak a sárkányhajóhoz, mert vitorlásozni már voltunk.

A gyerekek nagyon élvezték a remekül megszervezett programot, amit a Balatonpro csapatának köszönhettünk. A délelőttünk versenyekkel telt, órákig miénk volt a som sárkényhajó. Megtanultuk, hogyan irányíthatjuk, hogyan tudunk haladni, majd a tréninget egy barátságos verseny koronázta meg, amin a kis csapatunk elég előkelő helyet szerzett.

A Balaton nem csak nyáron nyújt remek kikapcsolódási lehetőségeket. A délelőtti versenyek után ebéd következett, majd délután indoor, azaz beltéri programokkal vártak minket a közeli szállodában.

Itt külön volt a gyerekek és a felnőttek részére is vetélkedő, ahol szintén csapatokban tudtuk összemérni a tudásunkat.

A gyerekek és felnőttek egyaránt élvezték a vetélkedők játékos feladatait. Remek választás volt a helyszín, hiszen, ha a kinti programok az időjárás miatt meghiúsultak volna, akkor bent is remekül szórakoztunk volna, igaz, így volt a tökéletes, hogy a programok fele kint, a másik fele pedig bent került megtartásra.

A csapatépítő játékok kellően összekovácsolták a kollégákat, az új belépőkkel is sikerült megtalálni a közös hangot, illetve sikerült mindenkivel beszélgetnem is.

Szeretem az ilyen programokat. A sportokat kedvelők és a vetélkedők szerelmesei is kedvüket lelték a programokban. A sporttal szerintem egy kicsit feszegettük a határainkat és levezettük az egész hetes irodában ülés feszültségét, jól esett a vízisportokon keresztül kiadni magamból a feszültséget. Érdekes volt egy új sportág megismerése.

A gyerekek is nagyon élvezték, egy percig sem unatkoztak, ráadásul barátokra leltek a kollégáim gyermekeinek képében is.

Hazafelé sokat meséltek a gyermekek számára tartott vetélkedőről és az új barátaikról. Szerencsére nem is kellett altatni őket, kimerültek a játékban.

Nagyon jó volt ez a helyszín. Azt beszéltük a többiekkel, hogy talán legközelebb is ide kellene jönnünk, mert bőven van még olyan program a szervezők kínálatában, amit nem próbáltunk, de érdemes lenne

Lehet Quad túrára menni, evezni, ki lehet próbálni SUP deszkákat is, és benti programok terén is tudnának még mit kitalálni.

Nagyon komplex programot össze lehet állítani náluk, illetve nagyon nagy a variálás lehetősége. Egészen egyedi programok szervezését is lehetővé teszik, így náluk aztán meg lehet csinálni a tökéletes csapatépítőt.

Nem gondoltam eddig, hogy a Balaton mellett ennyi lehetőség van ősszel is. Talán a gyerekekkel majd eljövünk ide még egyszer idén, ezúttal csak mi, a szűk családdal.

Biztosan élveznék úgy is, ha csak négyen lennénk. A balatonpro kínálatában pedig biztosan találunk programot.

Már tervezgetjük is a férjemmel, hogy hová menjünk kirándulni legközelebb, már elég sok tervünk van, amit meg lehet valósítani ősszel is. A hegymászás és az erdei túra mellett a vízközeli programok is felkerültek a képzeletbeli listára.

Ez a csapatépítés megmutatta, hogy nem csak nyáron van élet a tavaink mellett. A folyóinkat már meg sem említem. A Duna szigeteit már rég meg akartam nézni, de féltem, hogy ősszel nem a legjobb ötlet, most már tudom, hogy éppen az őszre jellemző időjárásban a legjobb evezni, mert nem süti a nap a fejünket. Ha nem esik az eső és nincs fagy, akkor várnak a vizek!