Amikor találkozik a család

Az elmúlt hétvégét Debrecenben töltöttük a családdal és a barátokkal. Remek volt, sőt úgy is mondhatnám, hogy csodálatos. Végre. Merthogy ez nem mindig szokott így lenni abban az értelemben, hogy egy jó párszor volt már valamilyen konfliktusunk, amikor ilyen nagy hepajban volt részünk és sok ember volt egy helyen, de ez a mostani valahogy más volt mint a többi, és minden remekül sült el, mindenki jól érezte magát.

Nagyon kellett is már ez a kikapcsolódás, mert így, hogy a férjemmel Budapesten élünk és dolgozunk, sokkal ritkábban láthatjuk a családot, kevesebbet is tudunk nekik segíteni, így szinte mindig egy külön ajándék, ha tudunk találkozni és minőségi időt együtt tölteni, pláne a mai rohanó világunkban.

A hétvégén tehát együtt volt a család. Ilyenkor nagy a sürgés-forgás, megy a főzés ezerrel, és persze mindenkivel lehet egy jót dumálni. Az ételek tekintetében gyakorlatilag kimeríthetetlen a választék, mert ilyenkor minden van. A levesektől kezdve a főételekig, na és persze az elmaradhatatlan desszertek. Cukor cukorral. De kell is a kényeztetés mindannyiunknak, és azt szoktuk mondani, hogy ilyenkor mindent lehet, majd úgyis ledolgozzuk a hétköznapok során.

Mondjuk, azt azért nem mondanám, hogy Debrecenben ne dolgoztunk volna le egy kicsit belőle, mert ilyenkor azért a sportból is kijut, ha jó az idő. Mivel most nagy szerencsénk volt az idővel, így közösen, családilag elmentünk biciklizni. Egy jó nagy kört tettünk meg, mindenki alaposan kitekerte magát, így egyáltalán nem panaszkodhattunk a mozgás hiányára. Mi amúgy sem szoktunk, mert ez egy amolyan állandó program a családdal.

A kultúra sem maradhatott ki, mert elmentünk közösen megnézni egy újonnan nyílt kiállítást, amit az egyik barátomék ajánlottak. Ők már voltak, nekik nagyon tetszett, így nekünk is bátran ajánlották. A mi tetszésünket is elnyerte.

Ezen a hétvégi nagy családi hepajon találkoztunk az egyik ismerősünkkel, akivel már nagyon rég nem láttuk egymást. Emesélte, hogy éppen logopédust keres a gyermekének. Én meg erre egyből ajánlottam neki a szilvi-logopedia.hu oldalt, mivel az én gyerekeimnek is segített és azóta mindenkinek csak ezt ajánlom.

Miért ajánlom mindenkinek ezt az oldalt?

A válasz nagyon egyszerű: mert minden gyermeknek tud segíteni. Az oldal Szabó Szilvia mesterlogopédus és gógypedagógus nevét viseli. Szilvia speciális szakterületei a gyermek nyelvi késése, a megkésett beszédfejlődés és beszédindítása, emellett pedig a diszlexia megelőzése és annak reedukációja, valamint az iskola-előkészítés az artikulációs terápia és a grafomotoros fejlesztés segítségével. Ezekből kiindulva fejlesztette és alkotta meg a Látogatás könyvek sorozatot melyek segítségével a beszédintítástól egészen az iskolakezdésig nyújt segítséget azoknak a gyermekeknek, akiknek valamilyen beszéddel kapcsolatos elakadása van.

Miért fontos a logopédia?

A logopédia szó hallatán sokaknak a gyermek fogyatékossága jut eszébe, és sajnos szintén nagyon gyakran a szülők egészen egyszerűen elzárkóznak a folyamatban való részvételtól, mert inkább nem ismerik el azt, hogy a gyereknek igenis szüksége lehet egy ilyen segítségre. Pedig ezen egyáltalán nincs mit szégyellni, sőt igenis minden gyereknek segíteni kellene, aki logopédiai foglalkozásra szorul.

Azzal, hogy nem segítünk neki és csak elkendőzzük a problémát, valójában inkább ártunk neki, mint hogy segítenénk, hiszen a gyermek folyamatosan kudarcokat fog megélni mind az óvodóban, mind pedig az iskola padjaiban. Mivel a gyermeknek gyakran kudarcélményben lesz része, így ez a sikertelenség akár pszichés tüneteket is okozhat. És persze ki szeretne ártani a gyermekének? Pontosan ezért érdemes minél előbb elkezdeni a fejlesztő munkát, mert ez alapvetően fontos a fejlődés szempontjából.

A szülők felelőssége valójában hatalmas, mert a túl későn elkezdett foglalkozás csak részben tudja pótolni a korai elvesztegetett éveket. Ezért is fontos, hogy a jövőben a logopédiai tevékenység minél nagyobb szerepet kapjon a prevenció részeként.

A logopédiai tevékenység nem csak a beszédhibák javításából áll, mint ahogy azt sokan gondolják. Napjainkra ez már egy jóval összetettebb tudomány lett, mert a tevékenységek színterei folyamatosan bővültek. A gyógypedagógia komplex szemlélete ma már elválaszthatatlan a logopédiától, de emellett szintén a logopédia része a beszédfogyatékosság leküzdését segítő különböző tevékenységek, mint az esetfeltárás és a fejlesztési javaslatok gyakorlatában a felismerés, valmint a különböző életkoron átívelő gondozás és tanácsadás is.

szilvi-logopedia.hu

Hogyan működnek Szabó Szilvia könyvei?

A könyvek a Látogatás címet kapták. Ez tulajdonképpen egy sorozat, mert többféle könyvből áll, nem csak egyből. Nagyon gazdag a képi világuk, színesek, játékosak és szórakoztató feladatokat tartalmaznak. De nem csak könyveket alkotott, hanem matricákat is. A matricák a Képes vagy rá! nevet kapták, amelyeknek lényege a gyermek motiválása. A könyvek és a matricák kiegészítik egymást, hiszen a könyvek feladata magának a folyamatnak a véghezvitele, míg a matricák egyfajta jutalmat képviselnek, amivel a gyermek által végzett kemény munkát és erőfeszítést lehet jutalmazni. Ez egyfajta önbizalom építő is, mert a gyerek büszke lesz az által elért eredményekre, így az önbizalma is nő.

A könyvek és a matricák egyaránt ajánlottak szülőknek és szakembereknek is. Ez tulajdonképpen egy komplex élménytár. A gyerekkel való foglalkozást úgy is fel lehet fogni, mint játék, amit a gyermekkel töltünk. A mai rohanó világban szinte minden egyes perc nagyon értékes, amikor a gyerekekkel lehetünk. Ez a fajta foglalkozás pedig mind a minőségi időt jelenti, mind pedig személyes fejlesztéshez is hozzájárul.

A könyveket alapvetően 2 éves kortól egészen 5-7 éves korig ajánlott használni. Persze van különbség egy 2 éves és egy 7 éves gyermek között. A tapasztalatok alapján egy 2-3 éves gyermeket csupán pár percre tudjuk lekötni egy ilyen könyvvel, de tulajdonképpen ez is elég ebben a korban. A könyvben található játékos feladatokat nagyon könnyen lehet ötvözni az otthon található játékokkal is.

Érdemes sorban haladni lapról-lapra, de mivel minden gyerek más és más, jobban mondva mindenkinek más a haladási üteme, így ez teljesen egyén függő, hogy kivel milyen gyorsan és ütemben lehet haladni a könyvben. Hasznos lehet az ismétlés, vagyis, amikor pár nappal később visszatérünk egy adott részhez és újra ismételjük. Minden feladat más és más, biztosan van olyan, ami könnyebb és van olyan, ami sokkal nehezebb, mint a többi.

A valódi eredmény eléréséhez a napi 5-15 percnyi foglalkozás az ajánlott. Lehet kevesebb is, de az igazi az mindenképpen a minimum 5-15 perc. Mivel gyerekekről beszélünk, így a 45 perces “óra” túl sok lenne és nem is szükséges, de mint oly sok mindenben az életben a rendszeresség nagyon fontos. Ez a siker kulcsa. A könyvek mellett még teljesen ingyenes videós anyagokhoz is hozzáférhetünk a szilvi-logopédia.hu oldal videócsatornáján.

Az idősebb gyermekek esetében már hosszabb időt is lehet foglalkozni a könyvvel, mert őket már több időre le lehet kötni a színes képekkel, az illusztrációkkal és a történetekkel. A könyv segítségével bővíteni lehet a szókincsüket és építeni a nyelvi rendszerüket. Akár évekig is használhatók ezek az anyagok és segítenek abban, hogy szakszerűen hozzájáruljunk a gyerek fejlődéséhez.

Az könyveket a szilvi-logopedia.hu honlapon található “Megrendelés” menüben tudjuk megrendelni. Roppant egyszerűen és gyorsan. Mindössze a legszükségesebb adatainkat kell megadni, majd ki kell választani a fizetési és a szállítási módot. Ezután már csak egy kattintás a megrendelés gomb és a GLS már szállítja is a csomagot.

A mi gyermekünknek abszolút segített, így azóta ajánlom másoknak is.