Amikor a laptop kapja be a vírust, nem a gyerek

Elképesztő, hogy a gyerekek mennyi időt töltenek manapság a telefonjuk, vagy a laptopjuk, meg táblagépük előtt. Az én környezetemben is a legtöbb kölyök sajnos teljesen függő már, és a miénk is elég élénk érdeklődést mutat a technika iránt. Beszélgettük az egyik barátnőmmel, hogy ez vajon mennyire egészséges a mai korban, milyen veszélyeknek vannak kitéve a gyerekeink, mennyire kellene ezt beszabályoznunk, egyáltalán hogy lehet hozzáállni ehhez a rohamos fejlődéshez. Kíváncsi lennék, hogy ti mit gondoltok erről! El kell tiltani a gyereket? Vagy korlátozni a hozzáféréseit? Netán megszabni, hogy egy nap hány órát netezhet? Tényleg nem könnyű ez a kérdéskör, szerintem ahány szülő, annyi féleképpen vélekedik a témáról. Azt is tudom, hogy a suliban ma már megkövetelik az online jelenlétet, a házik és dolgozatok megírását a laptopon, vagy használni az e-naplókat. Szóval lényegében kikerülhetetlen, hogy a gyerek használja, akár akarjuk, akár nem. Az is egyértelmű, hogy manapság már nem feltétlen a tudást kell megszerezniük, hanem azt a képességet, hogy a tudáshoz hol férnek hozzá. Vagyis az interneten.

Ez vezetett oda, hogy a férjemmel elhatároztuk, veszünk otthonra egy laptopot, mert a cégnél mindketten használunk bent, de otthon nem igazán van rá szükség. Vagy nem volt. A gyerek miatt viszont nem árt, ha tartunk egy családi gépet, a megfelelő védelmekkel, és ellenőrizhetjük, hogy, mit lát a gyerek.

Bár egyikünk sem analfabéta a technikai dolgokban, nem is vagyunk guruk, ezért az egyik nagy szupermarket elektronikai osztályán kérdezősködtünk, és az ottani szaki segítségével választottunk laptopot. Mondta, hogy gyerekjáték lesz beüzemelni, hiszen minden rá van telepítve, kb. csak be kell majd kapcsolni.

ingyenes víruskereső

Így is volt, használtuk is előszeretettel, rájöttünk, hogy egész hasznos. Lehet rajta mesét nézni, ismeretterjesztő filmeket, és egyszerűbb az utazásokat, kirándulásokat is így megtervezni, mint a telefonon. Aztán 1-2 hónap múlva azt vettük észre, hogy fura ablakok ugrálnak fel, mindenféle hirdetések, meg hülye reklámok, és a gép eredetileg telepített vírusirtója is hevesen villogott. De gondoltuk az megoldja, amit kell, leöli a gépről a dolgokat. Kicsit naivak voltunk, és egyik nap be is ütött a baj, a gép összeomlott. Ott álltunk széttárt karokkal, a gyerek meg nyaggatott, hogy használni akarja a laptopot. Jobb híján, a telefonon kezdtünk keresni valami gyors és hatásos segítséget, de tele volt hirdetésekkel a témában. Hogy válasszuk ki ennyi szolgáltató közül azt, aki tényleg nem ver át, gyors és megbízható? Rácsörögtem az egyik barátnőmre, hogy nekik volt-e már hasonló gondjuk. Szerencsére elég gyorsan megnyugtatott, mert náluk is voltak hasonló dolgok. Elkezdte mondani a kémprogramokat, meg a feltelepülő trójai akármiket, de mondtam neki, hogy az a lényeg, hogy valaki megcsinálja, és aztán működjön is rendesen valami ingyenes víruskereső rajta. Nem akarom, hogy hetente szervizbe kelljen hordani, vagy, hogy nekem kelljen vírusokat irtani, mert nem értek hozzá. Éva, a barátnőm mondta, hogy ők a PCMENTOR-hoz fordultak és nem bánták meg. Többször a legnagyobb sárból is kihúzták őket, át tudták menteni az adatokat, ha már végképp minden befuccsolt, és náluk vettek új laptopot is. Csak rájuk bízzák azóta a védelmet is, és nekik külön vírusirtó tesztjeik is vannak, szóval elég komolyan értenek a témához. Meg persze ingyenes víruskereső programokat is ajánlanak, ha az kell. Felkerestük a PCMENTOR oldalát, és nagyon segítőkészek voltak telefonon. Bevittük a laptopot, és pár nap múlva már letisztítva kaptuk vissza, minden adatunk megvolt, és olyan védelmet kaptunk, ami azóta is aktív, és nem kell aggódnunk a kártevők miatt. Kicsit elkanyarodtam az eredeti témától, de nem bánom, mert én is jó szívvel ajánlom őket, ha bármiféle számítógépes gubancotok van otthon! A gyereknevelést meg…hát, azt nem passzolhatjuk át senkinek.