A környezetünk épségének megőrzése nálunk családi célkitűzés

A családommal mindig is nagyon figyeltünk a testi, illetve lelki egészségünk megőrzésére. Rendszeresen járunk sportolni, próbálunk egészségesen étkezni, a gyorskajákat kerülni és jókat beszélgetni. Tehát törekszünk a tudatos, megfontolt életre, emiatt a környezetünk épségének megőrzésére is nagy hangsúlyt fektetünk.

Rendszeresen járunk szemétszedési akciókra, valamint a klímasztrájkok aktív résztvevői vagyunk. Azonban úgy gondolom, hogy mindez nem elég, hiszen ezek nem oldják meg igazán a valódi problémát. Sokat morfondíroztam, hogy mit kellene tennem, aztán eszembe jutott, hogy a leghatékonyabb az lenne, ha környezettudatos, modern energiatermelésre váltanék, amivel tenni tudok a károsanyag-kibocsátás ellen.

http://napelempalyazatok.hu

Sajnos a környezetkímélő energiatermelési rendszer kialakítása nem olcsó mulatság, azonban Dalma, az egyik kedves ismerősöm, nemrég mesélt nekem egy napelemekkel kapcsolatos pályázatról. Nem haboztam sokáig, megbeszéltem Dalmával egy találkozót. A lány nemrégiben vásárolt egy házat, amelyre a napelem pályázat segítségével tudta finanszírozni a drága energiatermelési berendezést.

Másnap a találkozón, Dalma részletesen mesélt nekem az energiahatékonyabb fejlesztésekre irányuló pályázatokról. A magánszemélyek mellett társasházak, lakásszövetkezetek és cégek is pályázhatnak. A keretösszegnek maximum a felét kaphatják meg a társasházak és a lakásszövetkezetek, a maradékból a magyar lakosság energiahatékonysági beruházásait támogatják. A 105, 2 milliárd forintos keretösszegből 0%-os kamatozású hitel formájában támogatják a modern energiatermelésre váltani akaró személyeket. A minimum 500 ezer, maximum 10 millió forintos hitel több dologra fordítható: napkollektorokra, napelem rendszerekre, hőszivattyúk telepítésére, fűtésrendszerek korszerűsítésére, nyílászárók cseréjére, valamint akár hőszigetelésre is. Ennek értelmében a támogatás segítségével teljesen át tudnánk alakítani a családi házunkat, minden tekintetben környezetkímélővé válhatna.

A támogatás elnyerésének természetesen vannak feltételei. A Magyar Fejlesztési Bank által kínált hitel elnyeréséhez szükség van 10% saját forrásra, a futamidő pedig maximum húsz év. Ezek a feltételek azonban nem jelentenek számomra akadályt, szóval nagyon remélem, hogy nem fölöslegesen éltem bele magam a dologba és sikerül megnyernem a pályázatot.

Dalma nagyon segítőkész volt, örülök, hogy felkerestem, hiszen nagyon sokat segített. A találka után elküldte a http://napelempalyazatok.hu linket is, ahol még több információt találtam a pályázatról.

A szándékomtól a http://napelempalyazatok.hu weboldal sem tudott eltántorítani, szóval most már biztos, hogy fogok pályázni. Már csak meg kell nyerni…