Debrecenbe salgó polcot? Nem olyan nehéz, mint gondolnád

Nincs olyan közel ide Salgótarján, de salgó polcot nem csak onnan lehet szerezni. És amúgy ez nem egy üres szójáték akart lenni: a salgó polc tényleg Salgótarjánról kapta a nevét, mivel itt kezdték el gyártani először Magyarországon. Ha tehát külföldön keresnél salgó polcot, akkor ne így írd be a keresőbe: hivatkozz rá inkább dexionként, úgy hamarabb megértik, hogy mit akarsz. De itt, Debrecenben, az Alföldön jó lesz nekünk a salgó is. De honnan keveredtünk egyáltalán ide?

Kell a családnak egy salgó polc

Illetve nem is egészen a családnak, hanem inkább nekem, bár mindent megteszek azért, hogy a garázsban történő szerelgetés családi programmá tudjon válni. Amíg viszont egyedül kell ennek a hobbimnak élnem, addig én döntöm el azt is, hogy milyen polcokat akarok a garázsomba. Márpedig én a tartós, praktikus, strapabíró salgó polcokra szavazok.

A feleségem persze húzza a száját, hiszen hiába teszi be évente max. 3-szor a lábát a garázsba, azért mégiscsak az otthonunk részének tekinti, és így az ő hatáskörének azt is, hogy milyen bútorokat teszünk bele. Eddig csodaszép, de azért ütött kopott, régi fabútorok voltak benne, amik valóban esztétikusak, de egyre jobban korhadnak, ráadásul nem is bírnak el nagy súlyt. A garázsban a praktikum az esztétikum fölött áll, és végül sikerült meggyőznöm életem párját is erről, úgyhogy elkezdhettem salgó polcot keresni.

Miért épp salgó polc?

salgó polc

Mitől olyan különleges ez? Miért imádja mindenki? Miért találkozni vele majdnem minden raktárban, irattárban, spájzban, műhelyben, garázsban? A válasz nagyon egyszerű: ez a legpraktikusabb.

Az ember szereti, ha valami személyre szabható. Egy szimpla fa polc (most nem a lapra szerelhetőekről beszélek), adott polcmagasságokkal rendelkezik. Ezzel szemben a salgó polc az oldalán található lyukaknak köszönhetően állítható polcmagasságú.

A másik nagy előnye, hogy nem bonyolult az összeszerelése. Normál, háztartási méret esetében nincs szükség semmilyen szerelőcsapatra, csak egy kalapácsra, meg egy kesztyűre, hogy biztosan ne sérüljön meg a kezünk szerelés közben. A régebbi salgó polcok esetében még fogóra, csavarkulcsra is szükség volt, ma már azonban fejlődött ez a technológia is. De ez nekem is teljesen új infó volt egyébként – erről majd később.

Egyszóval rengeteg érvet fel tudok sorolni amellett, hogy miért éri meg a salgó polcot választani: arról nem is beszélve, hogy a teljes polcrendszer 1500-3600 kilót is elbírhat – ennyire talán nem lesz szükség a mi kis családi garázsunkban, de szeretem túlbiztosítani magam.

Már csak az a kérdés, honnan szerezzük be

Gondolhatjátok, hogy ha ennyire otthon vagyok már ebben a témában (is), akkor tudok valakit ajánlani, akitől érdemes salgó polcot rendelni. Tudok is! Természetesen elég nagy a választék ebből, úgyhogy alapos szűrőket kell összeállítani ahhoz, hogy megtaláljuk a megfelelő forrást. Én a RackingLog Kft.-t választottam ki hosszas elemzés után, és mindjárt el is mondom, miért, csak előtte még elmesélem, pontosan hogyan zajlott a vásárlás.

Az oldalukra találva (az interneten keresztül nem volt nehéz eljutni hozzájuk), árajánlatot kértem az űrlapjukon keresztül, és hihetetlenül gyorsan reagáltak is rá. Elmondtam, hogy mit szeretnék, és mondták, hogy ugyan ilyen mennyiség esetén nem ők maguk jönnek ki teherautóval, hanem futárszolgálattal küldik ki a polcokat, de így is akár 3 napon kiérkezhet hozzánk a polc. Ennek nagyon megörültem, mert én úgy képzeltem, hogy ez heteket, sőt, hónapokat fog majd igénybe venni. Ehhez képest a hét közepén már a garázs közepén térdeltem, és kalapáltam össze a salgó polcaimat.

Honnan ismered fel a megbízható céget?

Tudatos vásárlóként ne csak a salgó polc vásárlásnál, hanem egyáltalán, minden típusú vásárlásnál vedd figyelembe a most következő szempontokat.

Egyrészt: nézd meg a weboldalt. Persze, könyvet nem ítélünk meg borító alapján, de a lepukkant, ósdi webdesign azért elárul valamit annak tulajdonosáról. Azt, hogy ő ezzel egyáltalán nem foglalkozik. És ha ezzel nem foglalkozik, akkor gyakorlatilag kijelenti, hogy őt nem érdekli, mit látnak az ügyfelei, nem foglalkozik velük – ez pedig számomra eléggé visszás hozzáállás. Ezért ha én keresek valamit, akár termékről, akár valamilyen kulturális programról van szó, mindig adok a külcsínre.

Másrészt: nézd meg, mióta vannak az iparágban. A válság óta tudom, hogy a magyar cégek jönnek mennek, az egyik évben eladnak neked, a másikban meg már se hírük se hamvuk. A RackingLog 25 éve működik sikeresen a weboldal leírása alapján, ami már egy elég szép időnek számít – és emiatt számomra teljesen megbízhatóak.

Harmadrészt: termékminőség. A RackingLog kiváló minőségű, olasz termékekkel dolgozik. Miért kell kiemelni, hogy olasz? Gondolj bele: egy olyan országról beszélünk, ahol még mindig működő vulkánok vannak. Emiatt rengeteg a földrengés, és így a helyi polcoknak nagyon komoly szabályoknak kell megfelelniük. Arról nem is beszélve, hogy ezek már a modern, csavarmentes salgó polcok, nem pedig a régi típusúak, amiket elég macerás volt annak idején összeszerelni.

Negyedrészt: garancia. Ez az, ami ma nagyon számít. Ha egy cég nem vállal garanciát a munkájára, akkor abban nekünk sem érdemes megbíznunk, és jobban járunk, ha messzire elkerüljük.

Így nézve nem is volt olyan nehéz választani

A RackingLog minden szempontból megfelelt az elvárásaimnak, így pedig egyből tudtam, amikor az oldalukra léptem, hogy nem kell tovább mennem – megtaláltam, amit akartam.

Sajnos a másik célom, hogy majd a fiaimmal együtt, közös családi programként fogjuk összeszerelni a salgó polcokat, nem jött össze. Egyikük se érdeklődött igazán a munka iránt, csak azért jöttek be hozzám néha, hogy sürgessenek, mert estére színházba készültünk.

Kicsit duzzogtam emiatt magamban, de végül azért elfogadtam, hogy ők nem ilyen fajták. Ők az anyjukra ütöttek, és sokkal inkább fogékonyak a kulturális programokra, mint a kétkezi munkára. Én sem vetek meg egy jó könyvet, sőt, operába is rendszeresen járnék, ha tudnék, viszont az is tény, hogy nagyon szeretem a különféle barkácsolós munkák jelentette kihívást.

Készen áll a garázs a munkára

Egyébként a salgó polcokat összeállítani nem volt nagy munka, inkább azzal telt el sok idő, mire kitaláltam, mit, hova fogok tenni rajta. A polcok berendezése nem éppen az én asztalom, de a végére szerintem sikerült elérnem, hogy egy viszonylag átlátható rendszer álljon fel a garázsban.

Már csak annyit szeretnék elérni, hogy valahogy tényleg le tudjam csalogatni ide a fiúkat. Nem azért, mert egy férfi dolga a szerelés, hanem hogy elsajátíthassanak egy másféle gondolkodásmódot, amire nagy szükségük lehet az életben. Arról nem is beszélve, hogy amikor felnőnek, jól fog jönni, ha meg tudnak szerelni mindent a lakásukban, és nem kell állandóan a szerelőkhöz rohanniuk.