Egy újrakezdés felemelő története

Nem a várostól akarunk teljesen eltávolodni, csak Budapest ijesztővé váló méretei, és egyre csak folytatódó terebélyesedése ijesztett meg. Ezért költöztünk Debrecen külvárosába, magánházas részre, mert ugyan ez Magyarország legnagyobb vidéki városa, mégis egy komoly léptékkel kisebb, mint a főváros. Beautózni a belvárosi részre nem annyi idő, és fáradtság, a mi lakhelyünk mégis falvakat idézően kellemes környék.

Hatalmas családi házunk van, talajkollektoros hőszivattyúval. Igazi kis családi birodalom. Akkora, hogy viccesen csak “birtoknak” nevezzük, ami igencsak túlzás persze, de a lényeg, hogy a népes családunk minden tagja számára egy csodálatos hely, amilyenre a budapesti agglomerációban nem is lett volna pénzünk.

Elsősorban a hőszivattyúról szeretnék nektek mesélni, mert az aztán végképp nagyszerű. Eleve minden olyan technológia nagyszerű, ami valamilyen szempontból teljes önellátást biztosít és még környezetbarát is. De minden ilyen közül tényleg a hőszivattyú a kedvencem. Mostanában a rifeng-hoszivattyu.hu oldalt találom a legjobbnak, náluk nézegessetek szerintem. A miénkhez hasonló, talajkollektoros dolgokról, megoldásokról maguk is leírják, hogy elég nagy területre van szükség a működtetéséhez, de természetesen rengeteg technológiai csoda létezik a témakörön belül. Ma már kisebb helyeken (kifejezetten kicsiken is) használnak sokan hőszivattyút, ugyanúgy, a fűtésmodernizálás eredeti szándékával.

A hőszivattyús fűtésrendszer ugyanis minden esetben relatíve takarékos megoldás is egyben (van, hogy nem csak “relatíve”), a már említett zöld háttér feltételeinek megvalósulása mellett. És megbízható, és a fűtésbiztonságot szavatoló.

Még egy kicsit a talajkollektoros hőszivattyús fűtésrendszer tulajdonságairól (a rifeng-hoszivattyu.hu oldaláról szemezgetve az infókból)… A talajban, mélyebben viszonylagosan állandó a hőmérséklet. Ezért telepítenek oda vízszintesen elhelyezett kollektorokat. Mindenféle megoldás szóba jövet. Nagyobb árok ásásával, ezek egymás fölött is lehetnek. 150 m2-es házhoz máskülönben olyan 400-500 m2 kell. Kollektorcsövek kihelyezéséhez. Ilyesmihez nekünk is külön tervező kellett, és ők is ennek a szükségességét hangsúlyozzák.

Van olyan ismerősöm, aki az ő valamelyik kivitelező partnerükkel, rajtuk keresztül bonyolította az egészet, és ők is maximálisan elégedettek voltak családostul. Ahogy mondtam, mostanság, amikor még a saját, már megvalósult hőszivattyús fűtésrendszerünk mellett érdekelnek további megoldások is, az ő weboldalukon keresztül tájékozódom a legtöbbet.

Szintén nagyon tetszik, már egy jövőbeni céges projektet szem előtt tartva egy másik grandiózusabb megoldásuk, a New Energie 40 kW-os monoblokkos DC inverteres levegő-víz hőszivattyú. Nem csak fűtéshez, vízmelegítéshez is, például egy kisebb irodaház teljes kiszolgálására. Még szállodákat is ellátnak vele, azt írják. Ugye, hogy mennyire nem semmi, hogy mit tudnak már ezek a technológiák? Mennyire komplexek, lehetnek akár hatalmasak, mégis elérhetők mindenkinek?…

Az említett típus 75%-os megtakarítást biztosít, ha az üzemi vízhőmérséklet 60 fok! A DC inverteres hőszivattyú előnyei: sokfunkciós (melegvíz + fűtés-hűtés), zöld hűtőközeg használata, rendkívül alacsony zajszint, nagy energiamegtakarítás, fagyásgátló funkció rendkívül alacsony hőmérsékleten, AOL tágulási tartály. És még sorolhatnám.

Minden ilyennek utánaolvashattok tehát alaposan magatok is! És rögtön egy olyan oldalt javasoltam, akikkel lényegi kivitelezési kérdésekben, vagy komolyabb szándék esetén máris érdemes felvenni a közvetlen kapcsolatot is.