Így szereztem téli gumit az idén

Minden nyár arról szól nálunk, hogy fesztiválról fesztiválra járunk állandóan, és bár kocsival megyünk, mégis a legtöbb esetben teljesen elfeledkezünk arról, hogy vajon maga az autó hogy bírja ezt a strapát. Arra, hogy benzin mindig legyen benne elég, persze állandóan figyelünk, de a gumik állapota általában hidegen hagy minket. Egészen addig, amíg nem történik valami ijesztő… Erről szeretnék most egy kicsit beszélni, mert bár nem kulturális programhoz köthető, azért rengeteg tanulsággal szolgál a mindennapokra nézve.

Minden egy megcsúszással kezdődött

Októberben volt egy elég hideg, csúszós időszak, amikor apa épp egyedül indult dolgozni. Saját elmondása szerint egyszer csak a semmiből ugrott elé egy őz a bokrok közül az út közepére, neki meg fékeznie kellett, és félre rántania a kormányt. Szerencsére semmi komoly baj nem történt, apa, az autó és az őz is megúszta a dolgot. Az viszont már probléma volt, hogy az autó egyébként nem nagyon akart megállni. Kiderült, hogy a gumikat annyira elhasználtuk a nyáron, hogy gyakorlatilag már alig tapadtak.

Egy ilyen eset is bőven elég ahhoz, hogy az ember kicsit elgondolkozzon nem csak az életén, de azon is, hogy mennyire törődik az autójával. Megfogadta az egész család, hogy ezek után jobban fog törődni a gumiabroncsok állapotával, és még aznap este elkezdtünk új gumik után nézni. Persze a feladat oroszlánrésze, mint ilyen esetekben mindig, rám hárult, de erről majd később mesélek.

Tanulság: a négyévszakos gumi nem a tökéletes választás

Elég kényelmes család vagyunk, szeretjük a kompakt megoldásokat, és ebből már sejthető, hogy mindig is a négyévszakos, téli-nyári gumikat használtuk. A téli gumi árak nem éppen a legalacsonyabbak manapság, és úgy voltunk vele, hogy többet spórolhatunk, ha inkább minden évszaknak megfelelőeket vásárolunk.

Na, ez két dolog miatt volt rossz döntés. Egyrészt: a téli-nyári gumival van egy olyan probléma, hogy télen és nyáron is csak épphogy megfelelő teljesítményt tud nyújtani. A téli gumi anyagának puhának kell lennie, hogy jól tudjon tapadni a hóban, míg a nyári gumik keményebb keverékkel rendelkeznek, hogy a legnagyobb melegben, a tűzforró aszfalton se torzuljanak, deformálódjanak el. Na most, ha van egy gumi, ami kicsit puha, és kicsit kemény keverékből készül, az a valóságban se nem puha eléggé, se nem kemény, tehát nem is éppen a legjobb.

Másrészt: a mintázatra is jellemző ez a “mindenre jó, tehát semmire se jó” hozzáállás. Nem véletlen az, hogy a gumik bordázottsága, a kis lamellái és csatornái (igen, nagyon kiképeztem magam ezen a téren) úgy vannak kialakítva, ahogy. Például a téli guminál a jobb tapadást segítik, ezért nagyobb egybefüggő felületek vannak, míg a nyári guminál a sok kis csatorna segít abban, hogy elvezesse a hatalmas esők és záporok vizét, amivel az utakon találhatunk. Olyan mintázatú gumi viszont biztos hogy nem létezik a világon, ami 100%-osan megfelel minden körülménynek.

A téli gumi árak tekintetében is jobb

téli gumi árak

Ugye mondtam, hogy a négyévszakos gumiabroncsokkal elsősorban pénzt akartunk spórolni. Hiszen logikus: nem veszünk külön nyári és téli garnitúrát, tehát alsó hangon 4 gumi árát megspóroljuk, és emellett a félévenként történő cserék díját is megtakaríthatjuk.

Ez nagyon jónak hangzik, a probléma csak az, hogy egyáltalán nem így van. Ugyanis, a téli gumit és a nyári gumit is csak fél évig használjuk, ráadásul olyan körülmények között, amilyennek kitalálták őket. A puha téli gumi nyáron roncsolódik az aszfalton, a nyári guminak pedig az anyagminősége romlik télen. Egyszóval a megfelelően használt abroncsok messze hosszabb élettartammal rendelkeznek, míg egy négyévszakosat állandóan cserélni kell – mert teljesen elhasználjuk őket.

Miért meséltem ezt el?

Azért, mert ezek a gondolatok vezettek végül ahhoz, hogy a régi gumikat most az évszaknak megfelelő, téli gumikra cseréltük. A cikkem címében nem véletlenül beszéltem egyébkét E/1-ben. Mivel apa nem éppen egy informatikai zseni, természetesen rám hárult a feladat, hogy megvegyem a gumikat neten (én szoktam a kulturális programokra is venni egyébként a jegyeket a családnak).

Nagyon egyszerű volt a dolgom: beírtam a keresőbe, hogy téli gumi árak, és megnéztem a találatokat, amiből a Gumidiszkont oldalát találtam a legjobbnak. Több okom is volt erre: egyrészt, olyan céget kerestem, ami a lehető legegyszerűbben oldja meg ezt a kérdést a családnak. A Gumidiszkont legnagyobb előnye, hogy gyakorlatilag egy webshop. Nem nekünk kell útra kelnünk, hogy megvegyük a gumiakt, hanem csak szépen kiválasztjuk azokat, amik nekünk a legjobban tetszenek, és házhoz rendeljük.

Nem kellett sokat várnunk az új téli gumikra

Az interneten elég alaposan utánanéztem a gumivásárlás legfontosabb szabályainak, így többek között annak is, hogy mire kell figyelni ezekkel kapcsolatban. Ennélfogva kiválasztottam végül 4-5 darabot, amit aztán megmutattam apának, hogy a végső szót aztán mégiscsak ő mondhassa ki – hiszen az ő autójáról van szó. Egészen jó akciók vannak a téli gumi árak tekintetében az oldalon, úgyhogy sokkal olcsóbban jöttünk ki belőle, mint azt ő gondolta volna.

Mivel Miskolcon lehetne csak átvenni a gumikat, ezért inkább a házhoz szállítást kértünk – teszünk mi meg nagyobb távokat is Debrecenből, de azért amíg nincsenek a gumik az autón, addig nem kockáztatnánk inkább. Mivel természetesen csúcsidőben sikerült rendelnünk (hiszen ősz közepe volt) ezért csak néhány nappal később érkeztek meg hozzánk, de nem volt vele baj. Apa azonnal el is vitte őket a szokásos gumiszervizbe, majd elvitt minket a szomszéd városba egy gyorsan lefoglalt színházi előadásra.

És milyenek most a téli gumijaink?

Már jócskán benne vagyunk a télben, úgyhogy lehet ítéletet mondani a téli gumik fölött. Tökéletesen működnek azóta is, remekül tapad az autó még a legnagyobb fagyok idején is az úthoz, és még mindig nagyon büszke vagyok arra, hogy milyen olcsón tudtuk megszerezni őket a Gumidiszkonttól.

Semmi baleset nem történt azóta velünk, pedig volt már néhány húzósabb szituáció az utóbbi időben. Határozottan mondhatom, hogy elégedett vagyok a vásárlásunkkal.

A következő projekt majd tavasszal jön

Teljesen egyértelmű, hogy a négyévszakos gumikhoz soha többé nem fogunk már visszatérni, ezért adja magát a helyzet, hogy tavasszal nyári gumikat is vennünk kell majd. Ezt még a télen akarom elintézni, nehogy megint a legforgalmasabb időszakban kelljen vadászni a megfelelő abroncsokra. Aminek örülök, hogy már nem kell többet kutatgatnom a témában. Megvan az oldal, amiben megbízok, és ami gyorsan, jó áron tud nekem gumiabroncsot kínálni. Biztos vagyok benne, hogy a nyári gumit is olyan pofonegyszerű lesz megvenni, mint a télit. Lassan el is kezdem majd böngészni a Gumidiszkont oldalát, nehogy lemaradjak valami jó kis akcióról.