Családi konyhafelújítás

Számunkra a család egy nagyon fontos dolog. Összesen 6-an vagyunk, négyen testvérek és a két szülőnk. Habár már nem lakunk otthon mindannyian, mégis igyekszünk a lehető legtöbb időt eltölteni együtt, és minden fontosabb feladatot, problémát szeretnénk együtt megoldani.

Ilyen feladat volt az is, amikor a szülők kitalálták, hogy fel kellene újítani a konyhát. Most, hogy már nem vagyunk otthon szerintem igazából kicsit unatkoznak és ezért találnak ki maguknak ilyen projekteket, de ennek ellenére természetesen támogattuk őket mindannyian a felújításban. Végül is, nem rég vettek új hűtőszekrényt és főzőlapot, így ideje már ezeket az ezeréves konyhabútorokat, konyhaszekrényt is lecserélni.

Mindannyian próbáltunk segíteni, ötleteket gyűjteni, hogy szerintünk hogyan is lehetne a legszebb a konyha, vagy legalábbis hogyan tudnak választani a sok-sok lehetőség közül. Interneten álltam neki kutakodni a témában és egy idő után rátaláltam a konyhabutorom.hu oldalára, ahol aztán órákig időzve hasznos tippeket olvastam a konyha kialakításával kapcsolatban.

Sok olyan dologra felhívták a figyelmet, amire alapból nem is gondoltam volna, hogy figyelni kell, és mint kiderült, anyukánk sem fordított rá eddig akkora figyelmet.  A cikkeknek hála most már mi is tudjuk, hogy a konyhának egy háztartásban nem csak egyszerű funkcionális szerepe van, hanem igenis egy nagyon központi elemét jelenti. Ahová naponta akár többször is megyünk, főzünk, sütünk, vagy csak csinálunk egy szendvicset, de nem mindegy milyen körülmények között.

Alapvetően az elsődleges cél az volt, hogy olyanná tudjuk alakítani a konyhát és a konyhabútorokat is, ami anyukám ízlésének, stílusának leginkább megfelel, hiszen ő tölti el a legtöbb időt a konyhába. Azért nekünk a testvéreinkkel hiába tetszenek jobban a világos színű, modern konyhabútorokkal felszerelt konyhák, ha anyukánk inkább a melegebb, barna, kicsit régebbi stílusra emlékeztető bútorokat szereti.

Szintén ezen az oldalon olvastunk egy „konyha a szakácsra tervezve” című részt, ami pedig azt mutatta meg, hogy vegyünk figyelembe a szakács, jelenesetben anyukánk sajátos tulajdonságait is. Ilyen például a magassága a konyhaszekrénynek, konyhapultnak, hogy kényelmesen hozzáférjen mindenhez. Ne fájduljon meg a háta, dereka 10 perc állás után, azért, mert mindig le kell hajolnia például. Hogyha nem találtam volna meg ezt az oldalt, ilyen apró, de fontos részletekre biztosan nem figyeltünk volna.

Mivel amerikai konyhás házunk van, ezért arra is külön figyelnünk kellett, hogy ne csak a konyhában lévő bútorok, színek és kiegészítők passzoljanak egymáshoz, hanem bizony a nappali és az étkező stílusához is ugyanúgy passzoljon minden elem. Így külön meg kellett terveznünk, hogy az étkező rész milyen legyen, egyforma színűre festettük a falakat mindenhol és apróbb egyforma kiegészítőkkel szerettük volna megtartani az egész helyiség hangulatát.

konyhabutorom.hu

Nem volt egy egyszerű feladat, mindent a nulláról tervezni és véghez vinni, főleg így, hogy csak hétvégén tudtunk segíteni. A végeredménnyel összességében szerintem mindenki elégedett, nagyon hangulatos lett az egész konyha. Örülök annak, hogy ebben a projektben is egy nagy, közös családként tudtunk részt venni, és azért is nagyon boldog vagyok, hogy a fentebb már említett oldal segítségével, ilyen fontos dolgokban tudtam segíteni a tervezésben.

Remélem azért egy időre elég volt a felújításból és a következőt talán majd csak jövőre tervezik be a szüleink.