Korszerű újítás lehet családi házának – a napelemekről

A mai világban rengeteg elektromos berendezés vesz körül minket a hétköznapok folyamán, melyek mind-mind jelentős mennyiségű energiát képesek felhasználni, a hónap végén pedig ebből kifolyólag vaskos rezsiszámlákat generálni, mely jelentős kiadást jelenthet a családnak. Mindenkinek az érdekében áll ezeknek a kiadásoknak a csökkentése – de hogyan?
Napjainkban sok családi ház tetején láthatunk napelemeket, mely igencsak korszerű újításnak számít az energiaszolgáltatás terén. De mit is jelent ez pontosan, és mivel jár a váltás?

Az otthonunkra felszerelt napelem segítségével a nap sugárzását alakíthatjuk át egy berendezéseink áramellátásához megfelelő energiává, egy úgynevezett „inverter”, átalakító berendezés segítségével.
A rendszer egyik előnye, hogy ezzel akár függetlenné is válhatunk az energiaszolgáltatóktól, ha a szigetüzemű megoldás mellett döntünk. Szigetüzemű rendszernek a háztetőkön gyakran látható, hatalmas „szigetet” alkotó napelemeket nevezzük, mely szinte beteríti az egész tetőszerkezetet, így biztosít energiaellátást. Nevéhez hűen egy független „szigetet” képez az energiaellátó szolgáltató cégektől – valószínűleg legtöbbünknek okozott már bosszúságot a szolgáltatás minősége, a késve érkező számla, adott esetben még pontatlanul kiszámolt végösszeggel is megspékelve, ami aztán rengeteg utánajárást, időt emésztett fel, melyet akár a családunkkal, vagy más produktív elfoglaltságokkal tölthettünk volna. Akinek viszont nem képez lényeges szempontot a szolgáltatóktól való függetlenedés, azok a hálózatra kötött megoldással megspórolhatják, elraktározhatják a megtermelt energiát olyan órákra, mikor éppen nem süt a nap, hiszen bizonyára mindenki gondolkodott már azon, hogyan nem borulnak sötétbe a napelemes energiával működtetett házak, amikor leszáll az este.
Nem mellékes szempont továbbá, hogy ezzel a módszerrel köztudottan jelentős összegek is maradhatnak a családi kasszában a hónap végén.

napelemHa a fent említett előnyök alapján a váltást fontolgatjuk, fontos figyelembe vennünk, hogy nem minden háztípus alkalmas a napelemek beszerelésére. A napelemes rendszer beszerelését minden esetben alapos tervezői, helyzetfelmérési munkálatoknak érdemes megelőznie, hiszen a napelem alkalmazásával több évtizedre kiható döntést hozunk. Fontos otthonunk tájolása: könnyen alkalmatlanná tehetik például a közvetlen környezetben növő hatalmas fák, hiszen általuk mérsékelt fény jut csak a napelemekre. A napsugarak akkor jutnak el legegyszerűbben a felületre, ha az nincs leárnyékolva, valamint a ház tartóelemeinek, tetejének is erős szerkezetűnek kell lennie, hogy a felszerelés lehetséges legyen.
A napelem alkalmazása otthonainkban jelentős környezetvédelmi lépés is, hiszen a Nap egyik állandó megújuló energiaforrásunk, mely mindig rendelkezésünkre áll, és gyerekeinknek is könnyedén példát mutathatunk amellett, hogy gondoskodunk a jövőbeli energiaellátásukról az elkövetkezendő 40-50 évre.