Fiatal debreceni divattervezők II. – Balogh Zsófia

A Debreceni Divatiskola 1985-től kezdődő áldásos tevékenységének köszönhetően számos fiatal divattervező végzett már városunkban. Ezt a cikksorozatot annak a gondolata indította el, hogy jó lenne látni azt, hogy milyen munkák kerülnek ki az itt végzett (na de milyen is?) emberek kezei alól. Az 2012-es vizsgafeladathoz a hallgatóknak egy-egy épületet kellett választaniuk inspirációként, majd annak az elemeit megjelentetni három darabból álló kollekciójuk ruháin.

Balogh Zsófia kollekcióját New York egyik szimbóluma, a Chrysler Building és annak építészeti-belsőépítészeti stílusa, az art deco inspirálta. Az épület egyik sajátossága az alumínium-borítás. A torony tetején réteges hatású, félköríves díszítések láthatóak, valamint a Chrysler cég sas szimbólumát megjelenítő króm-nikkel ötvözetből készült kiszögellések találhatóak. A belső terekben a ’20-’30 években reneszánszát élő, kevesek által megfizethető luxus stílus, az art deco uralkodik. A hangulat teljessé tételéhez érdemes elindítani Paloma Faith New York című számát, mely a divatbemutatón Zsófi ruháinál adta a zenei hátteret. LINK

Az art deco jellemzői a kontrasztos színvilág, az elegancia, csillogás; reprezentatív jelleg, luxus minőség; legömbölyített sarkok, éles kontúrvonalak; lendületes, leegyszerűsített, geometrikus formavilág; drága alapanyagok. Szívesen használtak olyan újnak számító anyagokat, mint pl. a tükörfényesre csiszolt króm, vagy a bakelit és olyan egzotikus alapanyagokat is, mint az elefántcsont, vagy a márvány és különböző csiszolt kövek.[nggallery id=59]

Zsófi ruháinak színvilágát az arany és a fekete színek alkotják, tört fehérrel kiegészítve. A formák tervezésénél az alapot az épület karcsú sziluettje és íves formái szolgáltatták. A sast formázó kiszögelléseket a csúcsos repülő vállak jelenítik meg a ruhákon. Az aranyszállal átszőtt szövetek, a selymes fényű anyagok, valamint a finoman kidolgozott részletek az elegáns és luxus összhatást keltik életre. Az épület csúcsán megjelenő ívek ferdepántokkal és egyedileg készített paszpólokkal kiemelve köszönnek vissza. Az épület fém borítása és annak csillogása Zsófi ruháin arany füsttel fújt rozsdamentes acél elemekben jelenik meg.

A ruhák tervezésekor fontos szempont volt, hogy azok ne csak a kifutón, hanem a valóságban is megállják a helyüket. A kollekció darabjai így extravagáns, de ugyanakkor hordható viseletek.[nggallery id=60]

Következzen néhány szó a tervezőről. Zsófi eredeti szakmája szerint művelődésszervező szakon végzett, de lakberendezést is tanult. Kreativitást és művészeti vénát igénylő foglalkozások ezek is, mégis később, a munka mellett elsajátított divattervezés lett a kulcs képességei kibontakoztatásához. Némi spirituális szemlélettel azt is mondhatnánk, hogy köszönhetően annak, hogy Zsófi megtalálta azt, ami igazán érdekli, azonnal sikerült is elhelyezkednie a szakmában: a Rienn elnevezésű női ruha kollekció tervezője lett. Zsófi számára a divatnak különösen a művészeti oldala érdekes: hogyan lehet az egyediséget kifejezni és kissé kilógni az uniformizált világból.

Ezek után érthető, ha kíváncsiak vagyunk a Balogh Zsófi stílusra… ami mindenképpen nőies, hétköznap viselhető, mégis elegáns és egyedi darabokból áll. Alkalmazkodik a viselőjéhez, kényelmes, de van benne valami egyediség és pikantéria. Annál is inkább érdekes ez, mivel a divat világának nagy szegmense az alkalmi ruhákról szól és mintha kisebb figyelem irányulna a hétköznapi viseletekre. Zsófi szívesen variálja a szoknya-blúz-blézer kombinációt sálakkal, különböző táskákkal, cipővel, nagy gyűrűkkel, illetve apró kézműves, finom részletekkel, mint a paszpól és a hímzés. Összességében azt mondhatnánk, hogy Zsófi abban különleges, ahogyan hétköznapjainkat igyekszik egyedivé tenni.

No de, hogyan is öltözik maga Zsófi?

A hosszú távú tervekben természetesen egy hasonló stílusú ruhákból álló saját tervezésű kollekció (később pedig egy saját márka) áll, de emellett Zsófi szívesen foglalkozna egyéni stílustanácsadással, valamint a ruhatár felépítésében való részvétellel is.

Egy divattervezőt mi jellemezne jobban, mint az, hogy milyen divatportálokat/ blogokat olvas:

http://www.fashion-guide.hu/

www.style.com

http://divattortenet.hu/

http://www.topankablog.hu/

http://www.wendyslookbook.com/

 

Kedvenc divattervezők:

Anno: Elsa Schiapparelli, Christian Dior, Charles James, Norman Norell

Napjainkból: Giorgio Armani, Ralph Lauren, Lela Rose, Alice Temperley

 

Valamint 5 dolog, ami sokat elárul Zsófiról:

Kedvenc színek: éjkék, türkiz, smaragdzöld, púderrózsaszín

Kedvenc könyv: Most Kosáryné Réz Lola Asszonybeszéd c. regénye.

Kedvenc filmek: Szerelmünk lapjai, Egy csodálatos elme, Ragyogj!

Kedvenc szabadidős forma: olvasás, kirándulás, hímzés

Kedvenc énekesek/együttesek: mindenevő vagyok, mostanában Stacey Kent

 

Végül lássunk egy kis ajánlót Zsófitól a 2012-es Fall/Winter és Prefall kollekciókból.[nggallery id=61]

Képek forrása:
ITT
és ITT