Fiatal debreceni divattervezők I. – Kerti Dóra

A Debreceni Divatiskola 1985-től kezdődő áldásos tevékenységének köszönhetően számos fiatal divattervező végzett már városunkban. Ezt a cikksorozatot annak a gondolata indította el, hogy jó lenne látni azt, hogy milyen munkák kerülnek ki az itt végzett (na de milyen is?) emberek kezel alól. Az 2012-es vizsgafeladathoz a hallgatóknak egy-egy épületet kellett választaniuk inspirációként, majd annak az elemeit megjelentetni 3 darabból álló kollekciójuk ruháin.

Kerti Dóra kollekciójában a szecessziós stílusú Gresham-palotát választotta. A cikk szerzője bevállal némi (nem kismértékű) elfogultságot és előre leszögezi, hogy aki a szecessziót szereti, az rossz ember nem lehet. Ha megnézzük a Gresham-palotát, akkor rögtön felfedezhetjük rajta a stílus legfőbb jegyeit: természetközeli motívumok választása, kontúrosság, túlburjánzó díszítettség, mindenfajta szögletességnek és kiszámíthatóságnak a kerülése.

 

A divatbemutatón Dóri ruháinak hangulatát Mimicus: Shadow of Soul című száma tette teljessé. Érdemes elindítani a cikk olvasása közben is!

Dóri a szecesszió titokzatos és kissé dekadens hangulatát szerette volna megjeleníteni ruháin…némiképpen leegyszerűsítve. Egyszerű, természetes színeket választott: feketét, fehéret és bézst. Mindig jó döntés az egyszerű egészet nagy precizitást igénylő, erősen díszített, egyedi részletekkel kiegészíteni. A nagy precizitással kapcsolatban érdemes annyit elárulni, hogy Dóri sosem bízza másra a részleteket – és figyelembe véve azt, hogy 20 méter tüllanyagot használt fel (egyenként kivágott levélkék formájában) ruháin, ez nem kis eltökéltséget és meg nem alkuvást mutat a tervező részéről. Egyfajta lebegő, ködös, sejtelmes hatás elérése volt a célja ezzel a megoldással – amit (véleményem szerint) sikerült is elérnie.

A Campus területén készült fotók Bodó Levente munkái, a kifutón készültek Posztós Balázsé.

Dóri szíve csücskét az alkalmi ruhák jelentik – nem meglepő tehát, hogy mindhárom ruhája ebbe a kategóriába sorolható. Inspirációit leginkább kosztümös filmekből, divattörténeti könyvekből és cikkekből szerzi, valamint az aktuális divatból is igyekszik részleteket kiemelni.

Néhány sor a tervezőről. A riport helyszínére érve arra gondoltam, hogy egy divattervezőt jó eséllyel kiszúr az ember lánya a szürke tömegből. Az élénk pink színű háromnegyedes ujjú blézer, alatta a fekete toppal, hosszú madaras-masnis lánccal és szűkszárú farmerrel valóban megtette hatását – a padon nekem háttal ülve is le mertem volna fogadni, hogy ez lesz Dóri. Nem volt nagy meglepetés, amikor később pont azt említette, hogy mostanában mennyire szereti a neonszínű darabokat természetes színű holmikkal társítani. A férfi divat egyes elemeit is szívesen kombinálja öltözködésében kifejezetten nőies darabokkal. Általában hangulatfüggő, hogy mit vesz fel, de ruhatárát igyekszik kényelmes és stílusos ruhákból összeállítani.

Meglehetősen kreatív, tehetséges és széles érdeklődési körrel megáldott lányt ismerhetünk meg Dóriban – aki 15 éve zongorázik, rendszeresen koncertezik is. Tanulmányait marketing szakon fogja folytatni szeptembertől Budapesten – mindezt angol nyelven. Jövőjével kapcsolatban nagyon valószínűnek látja, hogy a divat és a marketing ötvözésére fog törekedni. Amilyen eltökéltnek és a céljaiért sokat megtevőnek ismertem meg Dórit, biztos vagyok benne, hogy ez sikerülni is fog neki.

Egy divattervezőt mi jellemezne jobban, mint az, hogy milyen divatportálokat/ blogokat olvas: http://www.thesartorialist.com/ www.garancedore.fr www.style.com http://www.styleandblog.com/ http://styleandbudapest.blog.hu/   Kedvenc divattervezők: Elie Saab, Prabal Gurung, Oscar de la Renta, Marchesa   Valamint 7 x néhány dolog, ami sokat elárul Dóriról: 3 kedvenc márka: Zara, Mango, H&M 3 kedvenc szín: skék, zöld, fekete 3 kedvenc könyv: Coelho: A győztes egyedül van; Radnóti versek; Karel Capek: Kínos történetek 3 kedvenc film: Mátrix trilógia, 300, Büszkeség és balítélet 3 kedvenc szabadidős forma: olvasás, zongorázok, biciklizek Kedvenc énekesek/együttesek: Diana Krall, Joss Stone, Brains, Pendulum, Nickelback, Coldplay Kedvenc zeneszerzők: Debussy, Rachmaninov   Végül lássunk a 2012-es őszi-téli kollekciókból egy olyan ajánlót Dóritól, ami a stílusát türközi. A képek forrása ITT.