Az idei Deszka Fesztivál 26 előadással várja az érdeklődőket!

Március 27-én, a Színházi Világnapon nyitja meg kapuit a XI. DESZKA Fesztivál a debreceni Csokonai Színházban. A kortárs magyar dráma seregszemléjének programját március 2-án ismertették. Ez a nap attól volt különleges, hogy Arany János születésének 200. évfordulója is erre a napra esett.

Az utóbbi négy évben, amióta a Csokonai Színház művészeti műhelye szervezi a fesztivált, minden alkalommal százhúsz-száznegyven előadás szerepel a válogatók listáján. Az idei, fesztivál programjába, hosszas latolgatás után 26 előadás került be. Mivel a válogatás ismét kiterjedt a teljes Kárpát-medencére, négy romániai, egy ukrajnai és egy szlovákiai kortárs magyar szerzőjű előadás is látható lesz a fesztiválon az anyaországból érkező tizenegy vidéki és kilenc fővárosi produkció mellett. Közülük egy román nyelven (Székely Csaba: Idegenek – Négy politikai gyerekdarab) egy pedig szlovákul (Esterházy Péter: Mercedes Benz). Az utóbbi előadás jelentőségét tovább növeli, hogy Esterházy Péter legutolsó színpadi műve alapján készült, amelyet kifejezetten a pozsonyi Szlovák Nemzeti Színház számára írt, és Magyarországon először Debrecenben lesz látható.

 

Az utóbbi évek során igen népszerűvé vált, kortárs magyar szerzőjű gyermek- és ifjúsági előadásokat felvonultató GÖRDESZKA programfelületen az idén nyolc előadással találkozhatnak a nézők.  A házi bölcsek tisztét Árkosi Árpád rendező, Kiss Csaba író, rendező, Láposi Terka színházpedagógus, Nánay István kritikus és Visky András író, rendező vállalták. Az egyéb szakmai programok közül kiemelkednek a Nyílt Fórum bemutatói a fesztivál utolsó négy napján.

A sajtótájékoztatón felszólalt:

Papp László, Debrecen Megyei Jogú Város polgármestere

Ráckevei Anna, a Csokonai Színház igazgatója

Gemza Péter fesztiváligazgató

Árkosi Árpád rendező

Láposi Terka, a Vojtina Bábszínház művészeti vezetője

Sárközi-Nagy Ilona színművész

A fesztivált március 27. és április 2. között rendezik meg a debreceni Csokonai Színházban.

Fotók: Tóth Emese