Campus Fesztivál 2016: Péntek

A tegnapi nap sikerült időben kiérni a fesztiválra, aminek nagyon örültem, mert így alaposabban szemügyre tudtam venni a Civil Falut.  Számos civil szervezet jelent meg a számukra kialakított területen, még a falu megnevezés is nagyon illik a helyszínre, mert pici és családias is egyben. A kitelepült civilek között megtalálható az „Együtt az állatokért” állatvédő közhasznú egyesület, a nuClear- Fiatalok a Nukleáris Energiáért, a Hang-Kép Egyesület és még sokan mások. Egy szervezetet pedig ki kell, hogy emeljek a többi közül, ez pedig a Szent Damján Kör. Beszélgettem a srácokkal, akik a standnál tevékenykedtek, és nagyon sok érdekes dolgot megtudtam róluk.

„A Szent Damján Kört görögkatolikus papnövendékek hozták létre 1993-ban azzal a szándékkal, hogy a tagjai imádkozni fognak a fogyatékkal élő emberekért. Később másképpen is szerettek volna hozzájárulni a beteg emberek boldogságához, ezért 1997-ben megszervezték a Szent Damján Tábor. Idén 19. alkalommal rendezik meg az egyhetes ingyenes programot a sérültek számára. A fiatal papnövendékek a tábor költségeit pályázati forrásokból, jótékonysági koncertekből és egyéb adományokból biztosítják.

A fiatal szervezők előtt három cél lebeg:

  • örömteli nyaralást biztosítani a sérült fiataloknak
  • biztosítani a szülők számára a kikapcsolódást
  • felhívni társadalmunk figyelmét a rászoruló embertársaink segítésére”

2015-ben az Év Közösségi Kezdeményezése díjat nyerte el a tábor, és 150.000 forint jutalomban részesültek. Ezzel az összeggel a tábor költségeit egészítik ki. Idén 3. alkalommal biztosítja a helyszínt a Vekeri-tó mellett lévő Dorcas Camping, ahol 110 gyereknek biztosítanak helyetés körülbelül ugyan ennyi segítőnek. Idén is számos programmal gazdagítják a hetet. A Nem Adom Fel együttest hívták meg, lesz egy edzés a Loki csapattal, lesznek tűzzsonglőrök, tűzoltó bemutató és persze lovak is. A Civil Falu élményei után tovább nézelődtem és természetesen kulturálódtam. Az előző esti hangzavar után jó volt kicsit „csendben” tölteni az időt a területen. A Kulter.hu-Dub Székház Összművészeti helyszínen Kleinheincz Csilla fantasy írónővel tartott beszélgetésre ültem be. Csilla elmesélte, hogy hogyan kezdte az írást, milyen ötletek alapján kezdett el könyvet írni. Ezután a könyvszekrény mellett Papp Csilla debreceni írónővel hallgattam egy beszélgetést „A másik oldalról” című könyve apropóján. A program az árnyas fák alatt családias hangulatban zajlott.

Ezek után ismét a zenei vizek felé eveztem. Este fél nyolctól Jess Glynne brit énekesnő lépett föl. Utána pedig az egyik legnagyobb kedvencem következett a Grammy-díjas Clean Bandit. A koncert elején már éreztem, hogy nem fogok bennük csalódni, és ez így is lett. Nagyon jó bulit csináltak. Az Instagram-on posztoltak egy képet is háttérben a közönséggel és a következőket írták alá: Őrült egy este volt!!! Köszönjük nektek! Köszönjük @campusfesztival! Csodálatos volt.

Sajnos nem tudtam a teljes műsorukat megnézni, mert fedésben volt a Halott Pénz koncerttel, amely a másik személyes kedvencem, és a fesztivál másik végén lévő helyszínen álltak színpadra. Időben kellett elindulni ahhoz, hogy jó helyről élvezhessem a koncertet. Ez volt a harmadik koncert, amit láttam tőlük, de eddig még mindig tudtak újat mutatni a srácok. Kijelenthetem, hogy a pénteki nap volt a legjobb eddig ezen a fesztivál héten.

Fotók: Péter Zoltán és Tóth Emese