Darvak világa – a vándorok nyomában

Helyszín: Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpont épülete
4071 Hortobágy, Petőfi tér 9. (GPS: 47°34’56.20”N; 21°9’4.18”E)
Tel.: 52/589-000 • Tel./fax: 52/589-321 • E-mail: info@hnp.hu • www.hnp.hu
Tel.: 52/369-140 • E-mail: hortobagy@tourinform.hu

Megközelítés: Hortobágy központjában, a 33-as főút mentén, a Hortobágyi csárda szomszédságában, a körforgalom mellett.

A közönséges vagy szürke daru a Hortobágy jellemző, egykor fészkelőként, az utóbbi évtizedekben pedig vonulóként egyre emelkedő számban előforduló madárfaja. A Hortobágy pusztái, halastavai és egyéb vizes élőhelyei e faj európai vonulásának legnépesebb szárazföldi pihenőhelyeként ismertek. A daru a Hortobágyi Nemzeti Park jelképe és egyben az egyik legféltettebb természeti értéke. A daruvonulás az ősz legvonzóbb természeti eseménye a Hortobágyon, évente másfél ezer látogató vesz részt nappali táplálkozó helyek és az alkonyati daruhúzás megfigyelésére szervezett programokon.

A darvakat a természetvédelemben, az egyetemes és a magyar kultúrában betöltött karizmatikus szerepe kiemeli a hazai madárfajok közül. A daru, mint természeti érték iránti örvendetesen növekvő látogatói érdeklődés indokolta, hogy ne csak a szakvezetések alkalmával élőszóban, de két egymást követő vonulási szezon közben is egy állandó kiállítás keretében megismerhetőek legyenek ezek a figyelemre méltó állatok.

A kiállítás a Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpontjában, a természetrajzi kiállítás elkülönülő, tetőtéri kialakítású emeleti részében, 93 m2-en kap helyet. Tematikájában illeszkedik a „Hortobágy élővilága” kiállításhoz, annak egy önálló attrakcióelemét képezi. A kiállítási tematika tervezése során több meghatározó szempontot vettünk figyelembe. A közönséges vagy szürke daru hatalmas, Eurázsiára, sőt telelőhelyei révén Afrikára is kiterjedő elterjedési területe számos más darufajéval átfed, és az emberi kultúrákban betöltött szerepe is azt indokolta, hogy pusztán egy faj helyett a Föld összes, 15 darufaját bemutassuk.

A bemutatási aspektusok felölelik az alábbi témákat:

Ma élő darufajok a Földön.
A darvak törzsfája.
A darvak egyedfejlődési stádiumai.
A darvak szervezete felépítésének érdekességei.
A Föld darvainak elterjedése, vándorlása, vonulási útvonalai.
Hazánk szerepe a szürke daru vándorlásában.
Állománytrendek.
Kulturális vonatkozások.

A kiállítás bemutatási elemei:

Falitabló1: A darvak evolúciós múltját, a ma élő, ún. recens darufajok leszármazási és rokonsági viszonyait mutatja be szöveggel és grafikus családfaábrával.

Vitrin: A daru, mint biológiai szervezet bemutatása történik a „vitrinben”, ahol is a közönséges daru életmenetével, egyedfejlődésével kapcsolatos információk jelennek meg.
Interaktív demonstrációs asztal: A pergamenívek, a forgatható grafikus felületek, a 3D darufej és a testhőmérsékletet szimbolizáló termosztát segít megismerni a darvak szervezettani és élettani tulajdonságait.

Szenzuálbox: A daru, a róka és az ember érzékszervei érzékenységét hasonlíthatjuk össze. Bemutató eszközünk lehetővé teszi a darvak felszállásához szükséges mozgáskoordinációs képességének megélését.

Térképpadló: A világ darufajainak teljeskörű megismerését teszi lehetővé. A komplex bemutató eszköz egy vezérlő posztamensben elhelyezett érintőképernyős modulon keresztül szöveges, képi információkat nyújt a fajokról. A posztamensről vezérelve a padlón elhelyezett világtérképen történő tájékozódást tesz lehetővé a kiválasztott darufaj aktuális elterjedésére vonatkozóan. Ez az eszköz és az egyik falitablóba integrált menüvezérelt monitor széleskörű információt biztosít a közönséges daru és a világ többi darufajának állományaira, a változás trendjére, a populációk eloszlására, a főbb vándorlási útvonalak elhelyezkedésére vonatkozóan.

Falitabló2: A világ darvainak az emberi műveltségekben sokszor kultúrákon átívelő módon, de mégis változatos formában betöltött szerepkörei ismerhetők meg.

Viseletpróbás fotópont

Vetítőfülke

Audio guide

Tapogatóoszlop

Digitális rajztábla, játékok

Kiállítási demonstrációs tárgyak

 

Belépőjegy árak:

400 Ft/felnőtt
300 Ft/diák, nyugdíjas
1100 Ft/család (2 felnőtt, max. 3 gyermek esetén)

Csoportkedvezmény: 25 fő felett 10%.