„Homokba temetett múlt” – tárlatvezetés 03.23.

Tárlatvezetések: /Részvétel a megváltott belépőjeggyel/

 

 

 

Tárlatvezetések: /Részvétel a megváltott belépőjeggyel/

 

 

 

2013. március 23. (szombat) 11.00 (Tárlatvezetést tartKovács József Dénes muzeológus)

 

 

 

2013. március 30. (szombat) 11. 00 (Tárlatvezetést tart Kovács József Dénes muzeológus)

 

A Déri Múzeumban november 22-én nyílt meg a „Homokba temetett múlt” c. időszaki kiállítás. A megnyitón Dr. Lakner Lajos múzeumigazgató, Dr. Fodor Sándor professor emeritus (ELTE BTK Arab tanszék) és Dr. Berényi Ervin tanszékvezető egyetemi docens (Debreceni egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum, OLKD tanszék) mondott beszédet.

A tárlat első részében a múzeumalapító, Déri Frigyes által gyűjtött különleges óegyiptomi tárgyak tekinthetők meg. A látogatók itt megismerkedhetnek az egyiptomi halotti kultusz változatos eszközeivel és szimbólumaival: sírfeliratokkal, áldozati eszközökkel, szobrokkal és amulettekkel.

A kiállítás középpontjában a kb. 3000–2700 éves múmiák állnak. Az érdeklődők fotók, poszterek, 3D-s képek és egy kisfilm segítségével ismerhetik meg azokat az orvostudományi kutatásokat, amelyekkel a múmiákat vizsgáljuk. A vizsgálatok első eredményei szintén itt láthatók.

A kiállítás második részében a debreceni Református Kollégium hajdani földrajz-természetrajztanárának, Kovács Jánosnak (1816-1906) a közel 160 évvel ezelőtt megtett egyiptomi utazását ismerhetik meg a látogatók. A számos néprajzi és természettudományi műtárgy mellett olyan relikviák is megtekinthetők itt, amelyeket az egykori utazó hozott magával a Nílus menti országból.

 A kiállítás megtekinthető hétfő kivételével minden nap 10.00 – 18.00 között.