„Homokba temetett múlt” – tárlatvezetés 02.09.

Tárlatvezetések: /Részvétel a megváltott belépőjeggyel/

 

Tárlatvezetést tart Kovács József Dénes muzeológus,  Időpont: 2013. február 9. (szombat) 11.00

 

Tárlatvezetést tart Dr. Keczán Mariann múzeumpedagógus, Időpont: 2013. február 16.(szombat) 11.00

 

Tárlatvezetést tart Mező Szilveszter muzeológus, Időpont: 2013. február 23. (szombat) 11. 00

 

Kísérő rendezvény:

 

Mumifikálás: út az örökkévalóság felé  –  Dr. Liptay Éva és Dr. Kóthay Katalin előadása

Időpont: 2013. február 21. (csütörtök) 17. 00

Részvétel a kiállításra megváltott belépőjeggyel,  vagy egy alkalomra szóló rendezvényjeggyel (200 Ft).

A Déri Múzeumban november 22-én nyílt meg a „Homokba temetett múlt” c. időszaki kiállítás. A megnyitón Dr. Lakner Lajos múzeumigazgató, Dr. Fodor Sándor professor emeritus (ELTE BTK Arab tanszék) és Dr. Berényi Ervin tanszékvezető egyetemi docens (Debreceni egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum, OLKD tanszék) mondott beszédet.

A tárlat első részében a múzeumalapító, Déri Frigyes által gyűjtött különleges óegyiptomi tárgyak tekinthetők meg. A látogatók itt megismerkedhetnek az egyiptomi halotti kultusz változatos eszközeivel és szimbólumaival: sírfeliratokkal, áldozati eszközökkel, szobrokkal és amulettekkel.

A kiállítás középpontjában a kb. 3000–2700 éves múmiák állnak. Az érdeklődők fotók, poszterek, 3D-s képek és egy kisfilm segítségével ismerhetik meg azokat az orvostudományi kutatásokat, amelyekkel a múmiákat vizsgáljuk. A vizsgálatok első eredményei szintén itt láthatók.

A kiállítás második részében a debreceni Református Kollégium hajdani földrajz-természetrajztanárának, Kovács Jánosnak (1816-1906) a közel 160 évvel ezelőtt megtett egyiptomi utazását ismerhetik meg a látogatók. A számos néprajzi és természettudományi műtárgy mellett olyan relikviák is megtekinthetők itt, amelyeket az egykori utazó hozott magával a Nílus menti országból.

 A kiállítás megtekinthető hétfő kivételével minden nap 10.00 – 18.00 között.