KreDenc – Silk by Bett, avagy Pintér Betti

NIK_0017

A KreDencről írni Pintér Betti nélkül nem lehet – ugyanis ő találta ki az egészet. Egy olyan nőről beszélünk, aki sok elfoglaltsággal, férje mellett két gyermekkel, valamint nem kevés jó értelemben vett öntörvényűséggel és szabadszellemmel van megáldva. Akinek valahogy nem elég a mindennapok nyűge és feladata – még többet vesz a nyakába: szervez egy kreatív, alkotói piacot Debrecenben. Így is lehet látni. Meg úgy is, hogy legalább addig kiszakad belőlük, amíg teret enged a kreativitásának és formába önti mindazt, ami foglalkoztatja. Alkot, teremt, megvalósít.

A KreDenc szükségességének gondolata meglehetősen prózai körülmények között fogant: reggeli zuhanyzás közben történt. Jó erős lehetett az a reggeli kávé, ami után csak úgy kiszakad egy ilyen gondolat… Az értelmesre sikerül mozaikszó a KREativitást és DEbreceNt rejti magában. Míg Budapestnek van egy designer profilú WAMP-ja, nekünk lett egy kézműves piacunk, ami immár sokadik alkalommal került megrendezésre: nyáron a Medgyessy Emlékmúzeum árkádjai alatt, ősszel-télen a Malompark emeletén. Lehet itt találni a selyemfestett holmiktól a nyoszorkáig, a csipkeverésen és a handmade cipőkön át a designer beütésű fülbevalókig mindent. A szerző személyes megjegyzése a témában: azért egy debreceni WAMP-ról se tegyünk már le…mert egy designvásár is egy remek jó dolog.

Az alkotó ember és néző/vásárló közönsége fontos egységet alkotnak – hiszen a művek mindig készülnek valakinek. Az első megnyilatkozások után minden alkotó kíváncsi arra, hogy művei mennyire jönnek be a közönségnek. Betti számára is meghatározó pont volt, amikor selymeit és később a KreDencet is a „nagyvilág” elé tárta, hogy a valóságban is működnek-e. Működtek, megvolt rájuk az érdeklődés. Innentől egy alkotni szerető embert nem nagyon lehet megállítani, dacára minden nehézségnek. Amiből természetesen nincsen kevés: az idő megteremtése az alkotásra, a lelkesedés folyamatos szinten tartása, egyensúlyozás az alkotás és más feladatok között, eladó és vásárló számára egyaránt elfogadható ár, az igényekhez illeszkedő árukészlet, stb. Ironikus a válasz a „Honnan jön ennyi lelkesedés és energia mindehhez?” kérdésre: „A lelkesedésem? Apró génhiba csupán.:)” .

NIK_0283 Betti alkotáshoz való hozzáállása nagyon pozitív szemléletet tükröz: „Szerintem mindenki kreatív, csak nem tud róla. Nálam ez úgy jön, hogy a jobb kezem csinálja – nem tudom hogyan :). Kell minimum fél óra teljes kikapcsolás – amikor tutira senki sem szól hozzám. Kisgyerekes anyukaként ez leginkább a hajnali órákat jelenti nálam, amikor mindkét gyerek ájultan alszik körülöttem :). Pusztán szervezés kérdése, hogy mennyi minden fér bele a napodba – én meg elég jól értek a szervezéshez. De azért nekem is kell valami szelep, amiben levezetem a feszültségeket – ez a festés, a jóga és a sport. Az álmom egy ruhaszalon, de ez jelenlegi helyzetben még nem túl reális terv sajnos. Addig is elkezdtem külföld felé kacsingatni – ott is tenni akarok egy próbát a munkáimmal!”

Arra a kérdésre, hogy miért hozott létre egy alkotó közösséget, Betti a következőképpen válaszolt: „A két gyermekem miatt öt éve vagyok már otthon. Nem vagyok egy magányos farkas típus – alkotni is inkább közösségben szeretek. Valahogy könnyebb így nekem. Hát nem érdekesebb, ha emberek, kapcsolatok, életek vannak a szemed előtt? A hosszabb távú együttműködések során elkezdesz belátni a színfalak mögé, elkezdheted valóban megismerni a másik embert. Szerintem egy nagyon inspiráló, érdekes dolog. Én meg kíváncsi típus vagyok :). Nagyon érdekelnek az egyes élethelyzetek- és az, hogy hogyan jut el valaki oda? Hogyan lehet a semmiből eljutni valahová? Azt hiszem ez is benne van abban, hogy létrehoztam a KreDenc-et.”

Betti művei között a talpig érő festett selyemruhától és a selyemkendőktől megkezdve a selyem nyakkendőn át, a selyemgombig sok mindent meg lehet találni. Mindenkori kedvére és ötleteire van bízva, hogy éppen minek kezd neki – abszolút kedvenc nincs. Azért a csajos dolgok (ruhák, kendők, Selyem és Erotika kiállítás) kicsit közelebb állnak a szívéhez…

Végezetül Pintér Betti, avagy Silk by Bett képekben:

 

Pintér Betti honlapja ITT, illetve a Silk by Bett Facebook profilja ITT.