A Halloween története

Töklámpások, szellemek és boszorkányok… Ezt a három dolgot meghallva a legtöbb embernek egy szó jut az eszébe: Halloween. De mi is ez a rémisztő, beöltözős ünnep valójában?

A Halloween elsősorban az angolszász országokban népszerű, de a globalizáció hatására mára már az egész világon elterjedt. Tévedés, hogy amerikai ünnepről lenne szó, hiszen a Halloween igazi jelentése a kelta hagyományokhoz, ezen belül a Samhain ünnephez köthető.

A Samhain a kelták egyik legnagyobb ünnepe, melyet a Napisten tiszteletére rendeztek meg, ugyanakkor más természetvallásokban, mint például a Wiccaban is fontos, jeles ünnep. A Samhain október 31.-én sötétedéskor kezdődik és November 1.-én ér véget, ez a kelta újév első napja. A hiedelem szerint ilyenkor a világok közötti fátyol elvékonyodik, megnyílnak a tündérdombok s a túlvilági lelkek szabadon járhatnak a Földön. Az átjáró azonban nyitott mindkét világ lakóinak számára, így emberek is átkerülhetnek a túlvilágra, ilyen történetet mesél el például a Nera kalandjai. Ez a nap jelentette a sötétség kezdetét, mivel a kelták úgy hitték, hogy a Napisten a halál és sötétség istenének a fogságába került.

Ez az ünnep jelentette a mezőgazdasági munkák végét is, így akárcsak nálunk a Betlehemesek az írek is házról házra jártak kántálni. Céljuk az volt, hogy elűzzék a rossz, ártó szellemeket, kántálásukért pedig fizetséget kaptak.

A kelta hiedelem szerint ez az év legmágikusabb éjszakája, ezért előszeretettel meséltek egymásnak szellemtörténeteket az örömtűz köré gyűlve, de a különféle jóslások is ismeretesek voltak.

Az ünnep fontos kellékei az alma és a töklámpás. Az alma a termékenység és az élet szimbóluma, a természetvallásokban gyakran az anyaistennőt jelképezi. A töklámpás nyújtott védelmet a tündérektől és ártó szellemektől azoknak, akik ezen az éjszakán kénytelenek voltak útra kelni. Emellett ismeretes egy másik legenda is, mely szerint egy Jack nevű részeges szövetséget kötött az Ördöggel, így lelke nem juthatott a Pokolra, szerencsétlenségére azonban a Mennyországba sem fogadták be. Az Ördög adott Jacknek egy széndarabot, melyet Ő egy marharépába rakott lámpásnak. Azóta Jack lelke ekörül kering, keresve a megnyugvást. Az idők során a marharépát felváltotta a sokkal látványosabb tök, melyet Jack után Jack O’Lanternnek kereszteltek.

A Haloween alapja tehát a Samhain, mégis a ma ismert ünnep kialakulására hatással volt a római Pomona, a gyümölcsök númenének ünnepe, valamint a Feralia, melyet a mi kultúránkban Halottak napjának nevezünk.

Mindezek mellett az ünnepre hatást gyakoroltak a keresztény hittérítők is, akik a pogány ünnepek betiltása helyett összekapcsolták azokat a keresztény hagyományokkal. Így lett ez az ünnep a keresztény Mindenszentek ünnepe.

A populáris kultúra azonban, mint minden ősi ünnepet, a Halloweent is megváltoztatta, s manapság már eredeti jelentőségéből vajmi keveset tartott meg a hagyomány. Napjainkban sokkal inkább az ijesztgetésé, beöltözésé és dorbézolásé a főszerep.