Nem – ART?! Kocsis László rovata – Juha Richárd, szobrász

Juha Richárd a szobrászattal, mint alkotói folyamattal még az általános iskolás évei alatt találkozott, ugyanis ekkor nyert felvételt a Nyíregyházi Művészeti Szakközépiskolába, s ott szobrász-bronzöntő szakon tanult. A középiskola után a Pécsi Tudományegyetem Művészeti karán tanult tovább szobrász irányvonalon. Számára a művészi alkotómunka nem volt ismeretlen, hiszen az iskolák megkezdése előtt rendszeresen rajzolt a debreceni Medgyessy-körben, ahol az alapokat elsajátította.

Bevezetőnek következzen néhány szobor Juha Richárdtól, majd az interjú:

Egy szobrásznak feltétlenül tudnia kell rajzolni? Nagyon fontos, hogy az alkotói munka legelején a művészben megszülessen egy kép arról, mit akar megformázni, ábrázolni. Vázlatokat készít akár egy aktról, akár egy szoborkompozícióról, egyszóval már a kezdeti stádiumban vizualizálja a leendő művét.

Milyen témák, karakterek foglalkoztatnak leginkább? Főleg a figurálisan mintázó irányvonal követőjének vallom magam, számomra ez jelent kihívást. Az alkotóművészeteken belül a szobrászat egy őszinte műfaj, itt nincs mellébeszélés. Egyben ez a szépsége is az őszinteség, a személyesség az, amint a művészen átszűrődik a látvány, és ahogy azt egy sajátos formanyelvre lefordítva ábrázolja. Megvalósult munkáim között egyaránt megtalálhatóak, a plaketteken, érmeken kisplasztikákon túl a közterekre kerülő domborművek, mellszobrok is.

Szerinted milyen szerepe van ma a szobrászatnak? A szobrász egyfajta történetíró, képfaragó, ahogy régiesen mondták. Számomra nagyon sokat jelent az, hogy szülővárosomhoz, Debrecenhez kötődő emberek történetét, és a várossal kapcsolatos események alakulását meséljem el, hiszen a civisváros az én életem színtere is. Több a városhoz köthető és maradandót alkotó személyt is megmintáztam már, Szabó Magdától Latinovits Zoltánon keresztül a városban tevékenykedő híres orvos professzorokig. A szobor feladata elsősorban az, hogy ne csak geometriai paramétereiben modellezze az emberi arcot, hanem érzelemmel és mondanivalóval töltse meg.

Beszélhetünk napjainkban irányzatokról? Érzésem szerint csak felkészült, képzett vagy kevésbé kvalitásos művészekről beszélhetünk. Jómagam nem ragaszkodom az éppen aktuális terendekhez. Nem vagyok annak a híve, hogy kétségbeesetten próbálkozzunk új hangjegyeket kitalálni, lefogni. Inkább úgy vélem a meglévőkből a rendelkezésre állókból kell harmonikus alkotásokat létrehozni. Az adott kor lenyomata persze mindig leolvasható a művész alkotásairól.

Úgy tudom művésztanárként tanítja is a mintázást, a szobrászat alapjait a debreceni Kós Károly Művészeti Szakközépiskolában? Igen, így van. Egy remek tanári gárdával és festői botanikus kerttel ellátott intézményben van szerencsém munkálkodni. A mai napon épp az iskola falain belül nyáron megrendezésre került ötvös-zománc szimpózium kiállítás megnyitójára sietek a Déri Múzeumba, ahol az itt tanuló diákok munkáiban gyönyörködhetünk.

További erőt és sok ihletteli órát kívánok a szobrászi alkotómunkához. Remélem alkotásaiddal a jövőben is találkozunk a város közterein, intézményeiben. Köszönöm az érdeklődést.

A művész weblapcíme: LINK

Kocsis László weblapcíme: LINK