Cruiserológia III.

NIK_0103

Cikksorozatunkat az a gondolat indította el, hogy egész Magyarországon, így Debrecenben is nagyütemben terjednek a Cruiser biciklik, amik (valószínűleg még csak most kezdődő) reneszánszukat élik. Vannak közöttük egyszerűbbek, amik viszonylag elnagyoltan viselik magukon a stílusjegyeket, kommerszebbnek tekinthetőek, de széles körben használtak – és vannak igazi ritkaságnak számító, egyedi, „kézműves” darabok. Néha látunk egy-egy ritka példányt elsuhanni, de csak ritkán van alkalmunk közelebbről is szemügyre venni őket – pedig sokakat érdekel nemcsak a megjelenése egy ilyen biciklinek, hanem a felépítése, a „pimp-elés/ custom-olás” módja is. Jó lenne közelebbről is megismerkedni a debreceni cruiser-ekkel. Ezt az űrt szeretnénk betölteni jelen cikksorozat elindításával. Reméljük szeretni fogjátok :).

Következzen a harmadik egyedileg átépített cruiser, vagy inkább chopper:

]A bicikli jellemzői:

  • Elöljáróban meg kell jegyeznünk, hogy a chopper nem mindennapi névre hallgat: Vértapsoló. A „szóösszetétel” első tagját a piros szín alapján nem nagy kunszt megérteni. A név további részének megértéséhez viszont egész nyugodtan engedjük el a fantáziánkat és éljük ki a kreativitásunkat…:)
  • Egy neten szembejövő kocka gumival felszerelt biciklit meglátni és megszeretni csupán egy pillanat műve volt…Cserkó félrelökte a hagyományos robogó kereket és megragadott egy BMW 14 colos felnit, amelybe egyedi hátsó agyat esztergáltatott és újrafűzte a küllőket.
  • Ezek után essen szó az első kerékről is, aminek annyiban kellett speciálisnak lennie, hogy bírnia kellett a kanyarodást. Ezért egy DH felnivel ellátott monti gumi lett beszerelve, BMX csapágyas aggyal. Kanyarodás OK, pipa.
  • A Vértapsoló hosszúsága két lánccal ellátott tárcsaféket követelt – meg is kapta. Így tuti nem nyúlik meg a lánc és nem kell vele túl gyakran bajlódni. Na meg persze elég komoly benyomást is kelt…
  • A 3 sebességes Nexus váltó középre lett beépítve, mint a motoroknál.
  • A váz, akárcsak a vázvilla egyedileg készült zárt szelvényből. Hogy miért pont abból? Cserkó erre röviden tömören ennyit válaszolt: „…mert még nem láttam ilyet”. Ennyi :).
  • Az ülés egy régi valószínűleg jobb időket megélt BALKAN kerékpárról származik, aminek már a neve is kellően retró és ütős.
  • A vörös lángnyelves markolat, a denevérek és a „The Blood Chopper” felirat az Easy rider feeling jegyében kerültek a gépre…
  • Cserkó összegzésében a kerékpár újkerti műhelyében sok sörrel, mintegy három hónap alatt készült el. Alkotója 150000 Ft-ért válna meg legegyedibb épített chopper-étől. Érdeklődni a csontarc@gmail.com címen lehet.

A fotókat Kovács Tibor készítette: LINK