Divatban a Szász!

Szász Endre személyét nem kell bemutatni senkinek sem – a nevéhez köthető posztumusz divatbemutató kapcsán azonban érdemes pár szót ejteni művészetéről. A gyakran Salvador Dalihoz hasonlított alkotó világéletében megosztó személyiség volt, akinek végső soron sikerült az, ami keveseknek: művészete mind a műértők, mind a szélesebb nagyközönség által egyaránt elismert és kedvelt volt. Sikeres volt hazánkban és külföldön is: Kaliforniában olyan galériákban állított ki, ahol korábban Picasso, vagy Chagall. Sok területen alkotott maradandót: festményei, szobrai, könyvillusztrációi, porcelánból készült dísztárgyai mind nagyon egyediek és a jól felismerhető Szász Endre stílus jegyében készültek. Kissé ironikusan értve: az az „elismerés” is megadatott neki, hogy még életében elkezdték hamisítani műveit.

Milyenek is a tipikus Szász motívumok? Alapjaikban a klasszikus művészetből merítettek, de szürreális elemekkel ötvözöttek. Tipikusan stilizált alakokat mintázott meg megnyújtott arccal, hosszú nyakkal, vállakkal, az alakok fejét, arcát pedig gyakran különleges motívumokkal koronázta meg. Képzeletbeli, lebegő, szürreális alakjaiban a keleti díszítési stílus vonalvezetése köszönt vissza.

Mindez pedig azért aktuális városunkban, mert a Sesztina Galériában 2012. szeptember 08-ig megtekinthető Szász kiállítás megnyitóján egy különleges divatbemutató részesei lehettünk, amit Szászné Hajdú Katalin nyitott meg. A ruhák Katalin asszony tervezői munkája nyomán keltek életre, aki először hozta Debrecenbe a limitált példányszámú, egyedi darabokat, melyek motívumai Szász Endre elméjében és vázlataiban születtek meg. Érdekes volt kvázi „visszahallani” a meghalt művészt, miszerint legalább 600 évig kellene élnie ahhoz, hogy minden ötletét megvalósíthassa. Remélhetőleg hasonló formában- hagyatéka örököseinek köszönhetően – még sokáig élvezhetjük Szász Endre tehetségének megnyilvánulásait.

A divatbemutatónak igazán stílusos atmoszférát adott a puritán, rusztikus-modern kontrasztra építő Sesztina galéria és annak vakolatlan felületű házakkal körbevett belső kis tere. Külön kiemelendő az Impakt Faktor remek akusztikus zenei aláfestése, akik olyan bossa nova feldolgozásokat játszottak, mint az I need a dollar, I kissed a girl, When the love takes over, Paradise City, Beat it, stb. Sajnos az együttes nem lelhető fel az interneten, hogy az ő előadásukban hallgassuk meg Michael Jackson Beat it című számának bossa nova feldolgozását, de akkor is érdemes néhány percet szánni rá.

Szászné Hajdú Katalin ruhái alapjában véve egyszerűek, amelyeknek gazdag díszét és unikumát a Szász motívumok adták. Elegancia, hordhatóság, időtállóság jellemzik őket. Azt hogy ezeken a jelzőkön kívül mit mondhatunk rájuk, ki-ki döntse el a képek alapján:

A fotókat Kuna Tamás készítette.