Mars – a Hódító, a Harcos és a Felfedező

Mikor erre a cikkre kattintottál, a kíváncsi, tanulni vágyó Merkúr bukkant fel benned és most érdeklődve olvasod a sorokat. Lehet, csak a bevezetésig jutsz el, mert rád szól a szigorú Szaturnusz, zárd már be az oldalt – munka van, leadás, határidő. Na és? – mondja a Vénusz, rámfér egy kis lazítás. Sőt, hozok egy tejeskávét.

Ha szeretnéd megtudni, ki vagy valójában, érdemes úgy tekintened magadra, mintha legalább 10 különböző karakter lakna benned. Tíz bolygó = tíz személyiség – a velük analógiás kapcsolatban lévő testi-lelki tulajdonságokról beszélünk. Íme: Nap, Hold, Merkúr, Vénusz, Mars, Jupiter, Szaturnusz, Uránusz, Neptunusz, Plútó Mindegyik érvényesülni akar, de nem lehetnek egyszerre a színpadon. Egyikük a háttérből dirigál, a másik a többieket leuralva fürdőzik a rivaldafényben, míg a harmadik a színpad körül álldogál, hátha neki is jut szerep. Eközben a negyedik az öltözőben szövi a terveit – hamarosan átveszi a hatalmat. És így tovább, mindenki a maga módján.

Ismerkedjünk meg a Marssal! Hova képzeljük őt? Naná, hogy a színpad közepére! Tele van energiával, tetterővel, spontán, ösztönből cselekszik, produkálja magát a közönségnek. Amint felfedezett egy új területet (legyen az hivatás, párkapcsolat, ország), azonnal új kalandok után néz, egyszerűen szeret hódítani. Imádja a kihívást, a versenyt, ha összemérheti erejét másokkal. Kedveli a rövid csörtéket, rövid távon remekül teljesít. Jó esetben a Mars szabadon megnyilvánulhat, nem kell a pincében bujdosnia, láncok közé verve tengődnie, ahol minden vitalitása, szemtől-szembe-megmondom jelleme torzulhat. Veszett kutyává válhat, megmarva mindenkit, aki a közelébe ér vagy alattomossá lehet és hátulról támad. Magára öltheti a csendes erőszakos képét is – igazán nem akar a terhünkre lenni, de vég nélkül rabol le minket lelkileg-érzelmileg. A Mars mutatja meg, hogy mennyire képviseljük magunkat a világban – benyitunk az ajtón és leesik a vakolat, vagy láthatatlanul becsúszunk a küszöb alatt. Netán nem tudjuk eldönteni, hogy benyissunk vagy se, izzad a tenyerünk a kilincsen. Mered vagy nem mered? Mi a helyzet a konfliktusokkal? Provokáljuk, vonzuk a veszekedéseket, pofon is csattanhat a közelünkben? Vagy a szőnyeg alá söpörjük és próbáljuk megúszni, amit lehet. Megsértődünk vagy azonnal támadunk? Munkahelyen, családban, amikor senki sem látja, öntünk egy kis olajat a tűzre – hátradőlünk, és jobb lesz mint egy szappanopera. Előfordul? Mennyire cselekszünk spontán? Mindent aprólékosan megtervezünk, bebiztosítanunk, és arra jutunk, jobb, ha nem csinálunk semmit. Gondolkodás nélkül belevágunk, de gyorsan abbahagyjuk vagy jó érzékkel megtaláljuk azokat, akik működtetik, amit mi már mozgásba hoztunk?

A Mars remek vezető, töri az utat, de kell valaki, aki rendszert teremt körülötte – egyszemélyes vállalkozásként működik a legjobban. A 300 című film minden pillanatában – történetében és látványvilágában is marsikus. Leonidasz király nem ismer félelmet, megalkuvást, hanem lerúgja a követet a szakadékba. Vállalja a következményeket, emelt fejjel megy harcolni és az utolsó véréig küzd – becsülettel, lelkiismerettel. Képes rá, hogy társainak is átadja a lelkesedést, erősítse hitüket, elszántságukat. A Mars a háború istene, színei tüzesek – vöröses-narancsosak – féme a vas, hősei rendíthetetlenek, kiállják a próbát és nemes célért küzdenek, akár életük árán is, de végrehajtják a küldetést. Russel Crowe a Kos jelében született, melynek uralkodóbolygója a Mars – így a Gladiátor című filmje kifejezetten testhezálló számára. Gerard Butler, a 300 Leonidasz királya ugyan a Skorpió jelében született, ám ne felejtsük el, hogy a Plútó mellett a Mars bolygó is uralja.Történetében benne van a bukás lehetősége is, mivel a Skorpió egyik fő motivációja, hogy feláldozza magát egy magasabb célért – itt Spárta függetlenségéért. Mindenkinek olyan Marsa van, amilyet megérdemel. Ami neki legjobb, hogy életében fejlődjön, tanuljon, új képességeket fejlesszen, tapasztalatokat szerezzen, bizonyos tulajdonságokat pedig, meghaladjon. Van, aki hegycsúcsokat hódít meg vele, míg más nőket/férfiakat. Van, akiből versenysportoló lesz vagy éppen balhés, verekedős figura. Van, aki folyton új dolgokba kezd és képtelen megállapodni. Van, aki sértődve-duzzogva figyeli az életet, amíg az elmegy mellette. Figyeljük meg magunkat!