Gyárfás István jazzgitáros estje

A szerda – mintegy megelőlegezve a hétvégi Jazz Napokat -, igazi csemegét ígért azok számára, akik ellátogattak a Romkert Kávézóba. A Jazzbarátok Körének szervezésében Gyárfás István jazzgitáros klubestjére gyűltek az érdeklődők. A szervezők ezzel a figyelemfelkeltő pár sorral harangozták be az eseményt, ami még inkább felcsigázta a műfajban kevésbé járatosak kíváncsiságát is. “Gyárfás Pista a hazai jazz egyik legrokonszenvesebb egyénisége: igazi combo-játékos, aki anno jelentős elméleti-gitártörténeti képzettséggel, és persze biztos technikai tudással vágott neki a koncertéletnek. Triójával és alkalmi zenészvendégeivel a klubjazzre „szakosodott”, koncertjein, tenyérnyi helyen felállított színpadokon estéről-estére arról győzi meg hallgatóságát, hogy a jazz műfaja merő élvezet tárgya is lehet, s napjainkban szintén van létjogosultsága a swinges lüktetésnek, a cool- és bop hagyományokon alapuló gitárjátéknak, egy-egy bluessémára épített számnak, illetve a megfelelő pontokon elhelyezett tradicionális szólóknak…”

Az est első részében beszélgetést hallottunk, sok-sok muzsikával. Grégász Miklós a Jazzbarátok Körének vezetője kérdezte a gitárost a kezdetekről (itt megtudtuk, hogy a gitár előtti hangszer a muzsikus életében a hegedű volt, és a legnagyobb elismerést ezzel a hangszerrel a csatornaépítő vállalat munkásaitól kapta, amikor eljátszott nekik egy darabot az utcán:), a tanulóévekről, mesterekről (többek között Papp József neve is előkerült), pályatársakról (Zoller Attila, Gadó Gábor, a Szabó Gábor-díjas Snétberger Ferenc stb.), lemezekről, formációkról, díjakról, illetve a jazzmuzsikusokat foglalkoztató kérdésről, maradni vagy külföldre menni? A beszélgetés során egy végtelenül közvetlen, nagyon jó humorral megáldott zenész alakja körvonalazódott, akinek nemcsak virtuóz játéka, mérhetetlen lexikális tudása, hanem érdekes sztorijai is elbűvölték a közönséget.

A következő műsorrész egy kvízjátékban teljesedett ki. A zenés feladványok különböző jazzgitárosoktól szóltak, akiknek a nevét kellett kitalálni a gitárjátékukból, hozzá a szám címét és a felvétel időpontját. A legtöbbet eltaláló résztvevő pedig a muzsikus saját CD-jéből kapott egyet ajándékba. A közönség remekül szerepelt a kvízen, pedig egyáltalán nem volt könnyű dolga, nem tipikus felvételeket kapott feladványként. Olyan előadóktól hallhattunk részleteket, mint Wes Montgomery, Charlie Christian, Szabó Gábor, Zoller Attila, Kenny Burrell, Barney Kessel, Django Reinhardt vagy slusszpoénként maga Gyárfás István.

Az est záró részében pedig egy mini koncertet hallottunk debreceni vendégzenészekkel karöltve: Tóth Ilona Csilla – ének, Kovács János – trombita és Huba Mihály – gitár. Profi zenészeknek nem kell próbálni. Csak megbeszélik mit játszanak, milyen hangnemben és már játsszák is, miközben hihetetlen produkciók születnek. Nagyon élvezetes volt ez is, meg az egész este is. Az ilyen események jót tesznek az ember lelkének… Egy csodszép nyári este, hangulatos, finom jazzmuzsika, kell ennél több?:) Részlet a koncertvégi jam session-ből:

A koncertből még néhány részlet megtekinthető: Four, Tenderly, There will never be another you.

Szabó Kriszta