Tűz, víz, föld, levegő – 4 elem a hétköznapokban

Mindannyiunkat ugyanazon alkotóelemekből gyúrtak, csupán más-más arányban – így összetételünk egyénenként változik. Nincs két egyforma lelki és fizikai alkatú ember. Földből, tűzből, vízből és levegőből vagyunk, amit még tovább bonthatunk hideg és meleg, nedves és száraz minőségekre.

Milyen a tűz? Meleg és száraz – életadó energia – mértékkel világosságot és meleget ad, míg túlzásában eléget és pusztít. Milyen egy tüzes ember? Tele van energiával, bátran kezd új dolgokba, vállalkozószellemű, sokszor szenvedélyes. Élni, alkotni, cselekedni akar – a létezés, a teremtés öröméért. Túlzásában robbanékony, hamar elfutják indulatai, szenvedélyei és ösztönei irányítják, gyakran elborítja az agyát a vér, veszekedős, erőszakos, átgázol másokon, közben saját magát is elégeti. Jártunkban-keltünkben is felfedezhetjük a tűzről pattant menyecskét, a lánglelkű lovagot, a legkisebb királyfit, aki semmitől sem fél; a férfit, aki két végén égeti a gyertyát, parázs vitába keveredhetünk vagy lángra lobbanhatunk valaki iránt. Ilyenkor gondoljunk a tűz elemre!

Milyen a víz? Hideg és nedves – éltető energia – mértékkel befogad és alkalmazkodik, de túlzásában megfullaszt és elnyel. Milyen egy vizes típus? Mélyérzésű, intuitív, jók a megérzései, könnyen beleéli, beleérzi magát mások helyzetébe, fantáziadús és álmodozásra hajlamos. Túlzásában hiperérzékeny, könnyen megsértődik, szétfolyik, képtelen határokat szabni kiáradó érzéseinek és mások akaratának, ezért befolyásolható. Könnyen határozatlanná válik, gyáván megfutamodik, testi-lelki puhaság, egyfajta ernyedtség jellemző rá. Nézzünk körül munkahelyünkön, akad-e tyúkanyó-típus; esetleg nebáncsvirág gyakornok; kolléga, akinek megalszik a tej a szájában; olyan, aki magára veszi a világ össze fájdalmát. Választhatjuk a lassú víz partot mos megoldást, és határozott talánnal is felelhetünk kérdésre – ilyenkor a víz elem munkál bennünk.

Milyen a föld? Hideg és száraz – megtartó energia – mértékkel stabilitást és talajt biztosít, túlzásában röghöz köt és elnehezít. Milyen egy földies típus? Gyakorlatias, jól boldogul a hétköznapokban, kitartó, nemcsak kitalálja, hanem meg is valósítja céljait. Igen türelmes és szívós fajta, határozottan és körültekintéssel halad. Túlzásában nagyon anyagiassá válik, mindent és mindenkit birtokolni akar, úgy gondolja, az érték csak pénzben, státuszszimbólumban mérhető. Megmakacsolja magát, mint egy ökör és nem enged, egy tapodtat sem mozgul, rugalmatlanná válik. A föld elem visszaköszön a nyelvünkben is, mert van, akinek fát lehet vágni a hátán, a levegőt is árendába adja vagy két lábbal áll a földön. Akad, akit már csak lábbal kifelé visznek el, mert foggal-körömmel ragaszkodik otthonához, szokásaihoz. Szó szerint belemerevedett az életébe.

Milyen a levegő? Meleg és nedves – közvetítő energia – mértékkel rugalmassá és ötletessé tesz, túlzásában állhatatlanság és elrugaszkodottság lép fel. Milyen egy levegős alkat? Jön-megy, szellemileg és fizikailag mozgékony fajta. Eredeti ötletei vannak, ideálokért lelkesedik, nagy hite van. Rugalmas, könnyen teremt kapcsolatot, barátkozik, képes közvetíteni emberek között. Túlzásában, teljesen elrugaszkodik a valóságtól, az elméletek világában él, sokszor enni is elfelejt. Csapong, nehezére esik fókuszálni figyelmét, egyik gondolatról a másikra száll, de nem viszi végig. Érdeklődésében és emberi kapcsolataiban is felszínessé válhat. Nézzünk körül a háztartásban, az a sok-sok találmány – internet, laptop, televízió – mind a levegő elemmel átitatott feltalálókat, zseniket dicséri. De ha már jártunk úgy, hogy egy rafinált kereskedő ránkbeszélt valamit, amire semmi szükségünk, akkor is a levegő elemre gondoljunk. A négy elem végtelen kombinációban elegyedhet egymással, más és más életterületen fejtve ki hatását. Attól, hogy házastársunkkal folyton perlekedünk, a munkahelyünkön még lehetünk jó igavonók, rajonghatunk a romantikus filmekért és az sem kizárt, hogy a nyelvtanulás a hobbink. A horoszkópból megtudhatjuk, hogy melyik elemből jutott sok vagy éppen kevés – és életünk mely területén segítenek vagy éppen akadályoznak ezek a tulajdonságok.