Hint Hunt

A sok videójáték után sokakban felmerül a kérdés: vajon milyen lenne, ha mindezt élőben is kipróbálhatnám? Pontosan az ő kedvükért hozták létre a Hint Hunt játék élőben élvezhető változatát. A játékot egy 2-5 fős csapat számára dolgozták ki, a lényege pedig, hogy a csapatot bezárják egy kellően sejtelmes díszletekkel berendezett pincébe, ahonnan különböző rejtvények, és logikai, ügyességi feladatok megoldásával kell kiszabadulniuk, természetesen időre. Aki első hallásra/olvasásra soknak érzi azt az egy órát egy pincében bezárva, az megnyugodhat: a csapat bőven el lesz látva teendőkkel és látnivalóval, az idő pedig valószerűtlenül gyorsan repül majd.

A táblával jelzett kapun belépve egy barátságos kis udvarba léptünk, onnan pedig a pince felé vettük az irányt. A lépcsőn leérve tapasztalhattuk, hogy nem véletlenül hívták fel a figyelmet a szervezők : egy pulóvert mindenki hozzon magával, akármilyen meleg van. Bármilyen újabb ajtón való belépés előtt egy papírt kellet aláírnunk, amelyben az áll, aláírásunkkal kijelentjük, illetve elfogadjuk, hogy önszántunkból, saját felelősségre lépünk be a később ránk záruló ajtón, az esetleges sérülésekért nem követelünk kártérítést, viszont fizetni fizetünk, ha netán valami olyasmit törnénk el, ami nem belőlünk nőtt ki. Pánik betegek, klausztrofóbiások számára van egy pánik gomb is, ez bármikor benyomható vészhelyzet esetén, ha az ajtó azonnali kinyitására lenne szükség. Pár másodperccel az ajtó záródása előtt rám is rám tört némi “kapuzárási pánik,” de kb fél perccel később már nagyon élveztem a dolgot.

A különböző tárgyakat vizsgálgattuk, kerestem a képeken is mutatott babát, de az majd csak később került elő. A helyiség eleinte még kisebbnek tűnt, mert ketté van választva, és a másik térfélre csak egy lakattal lezárt ajtón keresztül lehet átjutni. Igyekszem úgy beszámolni a játékról, hogy közben minél kevesebb meglepetést lőjek le. Azt gondolom mindenki sejti, hogy a játék a nyomozgatós horrorjátékok legfőbb kliséit veszi alapul, és ezeket remekül felhasználva a legváltozatosabb feladatokkal szórakoztat el minket. Ez nem arra értendő, hogy színes körítéssel váltogatnak 4 féle feladatot, amit az olcsóbb videójátékoknál megszokhattunk. A lehető legkülönfélébb módokon teszik próbára a játékosokat.

Voltak olyan feladatok (pl a periódusos rendszerrel számítgatósak) amikhez nem sokat tudtam hozzá szólni, és az ördöglakat belsejébe zárt kulcsot is egy nálam lelkesebb társamnak passzoltam át, de a részletek mögé rejtett dolgokat, és a halványan felírt kódokat meg hasonlókat többnyire én találtam meg. Igazából minden tagra szükség volt, mert mindenkinek voltak okos megszólalásai, és sikerei. Együtt, igazi csapatmunkával jutottunk ki. Izgalomból sem volt hiány, mert két ízben elég csúnyán elakadtunk egy hamis nyom, és némi figyelmetlenség miatt, de ilyenkor egy walki talkin keresztül, illetve az időt számláló monitoron megjelenítve kaptunk némi segítséget. Egy ilyen játékban a tapasztalt nyomkeresőknek megvan az a jó szokásuk, hogy vizsgálódás során mindent szétszednek. Ez a legtöbbször jól jön ugyan, de mégsem minden esetben tanácsos ezt tenni. Vannak olyan tárgyak, amelyek éppen akkor válnak hasznossá, ha összerakjuk őket, vagy ha egyáltalán nem nyúlunk hozzájuk. Az ilyen tárgyakat matricával látták el a szervezők. Ha a jelzés ellenére mégsem vagyunk képesek legyőzni a kísértést, hogy hülyegyerek módjára szétkapjuk az adott tárgyat,(” akkor is ebben kell lennie a kulcsnak!”) levont idő lesz a büntetésünk, meg némi pénzbírság, abban az esetben, ha tönkre tesszük. A feladatok minden esetben logikával, és NEM ERŐVEl oldandók meg, ellenkező esetben, pl a lakatok, rácsok feszegetésével szintén idő és pénz veszteséggel kell számolnunk.

A design bár ötletes, de elég olcsó, ilyet majdnem bárki rendezhetne egy házibuli keretében, talán becsiccsentve még élvezetesebb is tükör mögé rejtett kulcsokat keresni, vagy asztal alá, borítékba rejtett rejtvényeken gondolkodni. Az UV fénnyel keresendő kód, és az utolsó próba ötletessége azok, amik az előbbi mondatom ellen szólnak, azok ugyanis elég jól meg lettek csinálva, csak éppen több is lehetett volna ilyen feladatokból, illetve több félelmetes elemmel is fokozniuk kellett volna a hangulatot. Nincsenek kimaszkírozott, nekünk eső színészek, nincsenek nyálkás lével teli lyukak a falban, ahonnan ki kell halászni egy kulcsot. Egyáltalán nincs semmi a babákon és a réginek tűnő újságcikkeken kívül, ami igazán horrorszerűvé tenné a dolgot. De ettől még ötletes, látványos, hangulatos. Ráadásul az ára is korrekt, ez a csapatonként hatezer is remekül elolszlik a tagok közt öt fő esetén, és érdemesebb is többen belefogni, hiszen több szem többet lát, és sosem tudhatjuk, ki milyen jellegű feladatnál bizonyul kivételesen ügyesnek. Az érdeklődőknek jó szórakozást, helyet a hinthunt.hu oldalon tudnak előre lefoglalni.