III. Kelet Underground Tehetségkutató Döntő

Június 20-án, szerdán zajlott a keleti régió egyik legnagyobb tehetségkutatójának a döntője, a megszokottól kicsit eltérően, kint a szabadtéren, mintegy fesztiváljelleggel, a Vekeri Fesztivál 0. napján.

Közel 60 zenekar nevezett a tehetségkutatóra, az elmúlt hónapokban 5 helyszínen versenyeztek egymással a zenekarok: Hajdúszoboszló – SzobRock, Balmazújváros – BAKI Klub, Szolnok – Ifjúsági Ház, Mátészalka – FaPuma, Debrecen – RoncsBár. Az 5 elődöntőből 2-2 zenekar jutott tovább a döntőbe (Frantic – Kazincbarcika, Black Honey – Debrecen, Instant – Debrecen, Zebra – Debrecen, Early Morning Vision – Gyöngyös, Mirodam – Rákóczifalva, Dopping – Sárospatak, Trauma – Nyírbátor, aJna – Kondoros, Dreadful Peace – Kőrösladány), illetve a közönségszavazás (Scedio – Hajdúszoboszló) és az internetes szavazás (Xplode – Heves) győztese. A verőfényes délután igazi csemegét ígért azoknak, akik kilátogattak a Vekeri-tóhoz: kellemes környezet, kánikula, és különböző rock és metál stílust felvonultató kiváló zenekarok.

Az öt fős zsűrinek (Rácz TamásSkafunderz énekese, Újfalusi GáborMagyar Művelődési Intézet közművelődési igazgatója, zenei referense, Balogh Miklós Péter – a Rocksuli gitártanára, a tehetségkutató egyik programszervezője, Zurbó Zoltán – a Rocksuli gitártanára, Papp Mihály – a Kelet Underground Tehetségkutató főszervezője) nem volt könnyű dolga, a zenekarok igencsak kitettek magukért. A zenei megmérettetésen kívül, némi izgalmat hozott az a nemvárt esemény is, hogy a nyírbátori Trauma zenekar útközben lerobbant, de végül ők is befutottak, és egy erős programmal kínálták meg a közönséget.

Az elődöntők során, illetve itt a döntőben is többször is elhangzott a zenekarok szájából, hogy instrumentális zenével nem egyszerű tért hódítani, nem kifejezetten populáris műfaj. Azt hiszem, ezt sikerült valamennyire megcáfolni a döntő folyamán; igenis van jogosultsága az ilyen műfajoknak is, mi sem bizonyítja jobban, hogy a tehetségkutató első két helyezettje instrumentális zenemuzsikát játszik.

A zsűriSzámomra külön öröm volt, hogy a hölgyek is képviseltették magukat a színpadon, igaz elég elenyésző számban. A sárospataki Dopping zenekarnak köszönhetjük az egyikőjüket Karacs Martina személyében, aki énekesként hozta lázba a közönséget, illetve Schaf Lilit láthattuk gitár poszton a hajrázós trash metált játszó hevesi Xplode-ban.

A tizenkét zenekar után, míg a zsűri elvonult, és megszületett a döntés, – ami azért mint megtudtuk nem volt túl könnyű, sok zenekar nőtt a szívükhöz a tehetségkutató folyamán, többen nagyon sokat fejlődtek az elődöntőben látottakhoz képest, és mindenki nagyon odatette magát erre a döntőre -, szóval amíg a zsűri megvívta saját harcát, addig a debreceni Hatred Solution zenekar szórakoztatta a nagyérdeműt. Ők többek között az első Kelet Underground Tehetségkutatón hívták fel magukra a figyelmet. A felállás érdekes (dob, gitár, ének), valamilyen ‘core (metal?, grind?, én ehhez nem értek, hallgass bele), ledaráltak, kiköptek, jólesett.

De akkor lássuk a III. Kelet Underground Tehetségkutató Döntőjének nyerteseit:

1. Early Morning Vision – Hangfoglalás Magyarország 2012 döntőbe jutás – TLS Zeneház Hangstúdió 50%-os hangfevétel kedvezmény – Hangszerarzenál 40%-os hangszervásárlási kedvezvény – Vekeri Fesztivál 2012 fellépés – Campus Fesztivál 2012 fellépés – Sz.A.R. Fesztivál 2013 fellépés – Debreceni Est promóciós megjelenés – Kelet Underground 1 éves promóciós csomag – Friss Rádió interjú

2. aJna – Hangfoglalás Magyarország 2012 döntőbe jutás – TLS Zeneház Hangstúdió 30%-os hangfevétel kedvezmény – Vekeri Fesztivál fellépés – Kelet Underground 1 éves promóciós csomag – Friss Rádió interjú

3. Frantic – Hangfoglalás Magyarország 2012 döntőbe jutás – TLS Zeneház Hangstúdió 20%-os hangfevétel kedvezmény – Kelet Underground 1 éves promóciós csomag – Friss Rádió interjú

4. Instant – Hangfoglalás Magyarország 2012 döntőbe jutás – Café Conca Doro Stúdió felvétel

Közönségdíjas: Dreadful Peace: Kmoarr Stúdió felvétel

Különdíjasok: Black Honey: Wookie Sound Stúdió felvétel, Campus Feszt 2012 fellépés és a Zebra: Campus Feszt 2012 fellépés

Az első négy helyezett ezzel az eredménnyel automatikusan bejutott az októberi Hangfoglalás Magyarország 2012 országos döntőjébe. Gratulálunk mindenkinek a nagyszerű koncerthez és a nyereményekhez!  

Szabó Kriszta